Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Sertularia perpusilla es / en

Nom científic: Sertularia perpusilla

Stechow, 1919

Nom comú:

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: Fins a 30 m

Mides: 4 mm

Com és?

Cnidari d’uns 4 mil·límetres que viu sobre les fulles de Posidonia oceanica i està format per un estoló reptant (base per la qual la colònia es fixa al substrat, en forma d’arrel) que creix en direcció a la base de la fulla. D’aquest estoló creixen, perpendiculars i a intervals regulars, fileres d’individus que són els pòlips. Aquests tenen una corona de tentacles amb la qual capturen zooplàncton o partícules orgàniques suspeses dins l’aigua. El creixement vers la base dels estolons fa que aquests puguin colonitzar les fulles adjacents i, alhora, els allunya de l’extrem de la fulla on la depredació és més important. No se’n coneix cap mena de reproducció sexual o formació de meduses com passa amb altres cnidaris afins.

 

On viu?

Aquest hidrozou ha arribat a un grau d’especialització tal que només viu sobre les fulles de Posidonia oceanica, i no es troba en cap altre substrat marí.

 

Com s’alimenta?

Disposa d’una corona de tentacles amb la qual captura zooplàncton o partícules orgàniques en suspensió.

 

Com es reprodueix?

El cicle de vida típic dels hidrozous inclou l’estat pòlip asexual i l’estat medusa sexual. Però en aquesta espècie no es coneix la seva reproducció sexual, per això es creu que la seva propagació depèn de l’èxit que pugui tenir amb els estolons que forma connectant fulles adjacents. Per tant, només es multipliquen mitjançant estolons, que de forma habitual, es prolonguen cap a fulles del mateix feix o entre feixos de la mateixa planta. Una vegada instal·lats sobre una nova fulla, es trenquen i generen una altra colònia amb desenvolupament descendent.

 

Curiositats

· Són més abundants a zones on la renovació d’aigua és més freqüent i els corrents marins més intensos (sense arribar als extrems), i allà on la quantitat d’aportaments sedimentaris és moderat o baix.

· Pateixen l’estacionalitat mediterrània, però de diferent manera segons la fondària. En general, la biomassa decreix amb la batimetria (profunditat marina), i segueix en ambdós casos el canvi estacional que les fulles pateixen cada any. Però les diferències estacionals són molt més marcades a les praderies de poca profunditat que a les més profundes.

· Perquè té l’estratègia de créixer cap a baix aquest hidrozou? Les respostes són dues alhora: en primer lloc, d’aquesta forma es facilita el pas cap a altres fulles, es pot “saltar” millor a través d’estolons; en segon lloc, s’evita la competència per l’espai, perquè sempre dirigeix el seu creixement cap a la part nova acabada de formar de la fulla.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Subfílum: Medusozoa, Classe: Hydrozoa, Ordre: Leptothecatae, Família: Sertulariidae, Gènere: Sertularia - Linnaeus, 1758

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB