Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Smaragdia viridis es / en

Nom científic: Smaragdia viridis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú:

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 5 mm

Com és?

És tracta d’un gasteròpode petit, que no sol fer més de 5 mm. La closca és ovalada i un xic aixafada, llisa i brillant. És sovint d’un color verd llampant, un tret que la fa inconfusible, amb punts i fines línies blanques. A vegades també té algunes taques i línies incompletes d’un color marronós. La regió columel·lar és d’un color verd més clar o blanquinós, amb petites dents de color blanc. L’opercle és semicircular, calcari i també de color verd.

 

On viu?

La trobem associada principalment a les praderies de Zostera marina o Cymodocea nodosa, on forma poblacions estables. Sol viure a poca profunditat, però pot arribar als 20 metres. Es pot veure durant tot l’any, però és més abundant a la primavera i a l'estiu, quan les fulles de les fanerògames marines són més llargues.

 

Com s'alimenta?

S’alimenta directament de les cèl·lules epidèrmiques de les fanerògames marines (no com la majoria d’animals herbívors associats a les praderies, que ho fan dels epífits o detritus). En concret, consumeix principalment el teixit jove de la fulla, situat al centre. Deixa unes marques característiques a la fulla, com es pot veure perfectament a les fotografies.

 

Com es reprodueix?

Smaragdia viridis té sexes separats. L’aparell reproductor femení és força complex. Els mascles tenen un penis diferenciable. La fecundació és interna i els ous es dipositen en diverses càpsules gelatinoses, sigui individualment o bé formant una massa d’ous. Les larves passen a l'estadi de larva trocòfora, dins la càpsula, fins que aquesta eclosiona. Un cop la càpsula fet l'eclosió, poden alimentar-se i viuen lliures com a plàncton durant períodes de temps relativament llargs (unes 8 setmanes) abans d’assentar-se al substrat. No hi ha una estacionalitat marcada i la freqüència de l’aparallement ve determinada per la disponibilitat d'aliment.

 

Es pot confondre?

En alguns pocs casos Smaragdia viridis no té una coloració tan cridanera. Això pot provocar que es confongui amb Smaragdia souverbiana. Aquesta espècie és més petita i presenta un major nombre de línies, de color negre o púrpura. Un tret definitiu a l'hora de diferenciar-les és que S. souverbiana no presenta dents blanques a la regió columellar.

 

Curiositats

·
Smaragdia viridis es troba també al mar del Carib, principalment associada també a dues fanerògames marines (Thalassia testudinum i Halodule wrightii). De fet, de manera general, cada espècie del gènere Smaragdia va associada a una o divereses menes de plantes. Es creu que les larves d’una regió van colonitzar l’altra creuant l’Atlàntic durant el Miocè, quan aquest no era tan ample.

· En la descripció de Linné, es cita com a localitat tipus Menorca i Jamaica.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Neritimorpha, Ordre: Cycloneritimorpha, Família: Neritidae, Gènere: Smaragdia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB