Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Sphaerococcus coronopifolius es / en

Nom científic: Sphaerococcus coronopifolius

(Stackhouse, 1797)

Nom comú: Cat, Cast & Eng: Sphaerococcus. Fr: Fausse gorgone. It: Sferococco

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió fonda, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 70 m

Mides: 10-25 cm d'alçada i 1-2 mm de diàmetre

Com és?

Aquest rodòfit pot arribar fins als 25 centímetres de llargada. És una alga molt ramificada, de color vermell intens i de consistència cartilaginosa. L’eix principal té una secció romboidal que es va aplanant a poc a poc fins als extrems. L’alga es fixa a la roca gràcies a un disc des d’on li surten uns eixos principals que es van ramificant. Aquestes ramificacions acaben bifurcant-se en forma de forca (ramificació dicotòmica).

 

On viu?

Viu sobre fons rocosos i mitjanament ombrívols des dels primers metres (encara que sempre submergida) fins a uns 70 metres de profunditat. La trobem al Mediterrani, a l’Atlàntic i a l’Adriàtic.

 

Com es reprodueix?

Els rodòfits tenen un cicle molt característic. Tenen el que s’anomena alternança generacional heteromorfa, és a dir, un cicle complet té dues generacions, una generació produeix gàmetes (el gametòfit) i la següent produeix espores (l’esporòfit). En el cas de les algues vermelles aquestes dues generacions tenen formes diferents. El gametòfit fabrica gàmetes masculins i femenins (semblants a espermatozous que fecundaran un òvul). D’aquesta fecundació en naixerà l’esporòfit, aquest esporòfit que s’alimenta de la seva mare (el gametòfit) formarà unes espores que es distribuiran per l’aigua i una vegada germinin formaran un nou gametòfit. En el nostre cas el gametòfit és Sphaerococcus coronopifolius i l’esporòfit va ser classificat com una espècie diferent, l’Haematocelis fissurata.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Plocamium cartilagineum. Per diferenciar-les ens hem de fixar en les ramificacions, ja que aquesta fa unes ramificacions terminals en forma de pinta mentre que Sphaerococcus coronopifolius acaba en unes ramificacions dicotòmiques, és a dir, en forma de forca.

 

Curiositats

· També se la coneix com a Fucus coronopifolius.

· S’ha de tenir en compte que la reproducció d’aquesta alga és més complicada, el que s’ha explicat anteriorment és un resum simplificat.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Fílum: Rhodophyta, Classe: Florideophyceae, Ordre: Gigartinales, Família: Sphaerococcaceae, Gènere: Sphaerococcus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB