Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Spicara maena es / en

Nom científic: Spicara maena

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Xucla vera; Cast: Chucla; Eng: Mendole; Fr: Mendole

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 170 m

Mides: Fins a 26 cm

Com és?

Cos allargat, alt i comprimit lateralment amb una elevació marcada en el dors o darrere del cap en els exemplars adults. Té les dents petites. L'aleta dorsal és llarga i alta; les aletes pectorals allargades i punxegudes. Les aletes pelvianes són curtes i l’aleta caudal és escotada. Té l’opercle de color blau amb ratlles. El color del cos varia amb l'edat, el sexe o l'època de l'any. En general, són de tons blavosos, barrejats amb verds i grisos. Les aletes són de color marró i estan esquitxades o puntejades amb taques blavoses. Sempre apareix una taca rectangular negra en el costat de l'animal, que només desapareix de nit quan s'atura al fons i adquireix colors més vius.

 

On viu?

Viu en aigües costaneres, podent introduir-se en aigües de rius o llacunes salobres. Sol formar densos bancs, sobre fons rocosos o tous, de manera especial en les praderies de Posidònia. Les profunditats poden variar des de pocs metres fins als 100 metres. Es distribueix per Mediterrani occidental i per l'Atlàntic oriental.

 

Com s’alimenta?

La seva alimentació és mixta, durant el dia es nodreix de zooplàncton i en arribar la nit d'animals bentònics.

 

Com es reprodueix?

És ovípar i la fecundació és externa. La reproducció és durant els mesos de juliol a agost, els mascles en aquesta època adopten un color molt cridaner, excaven una sèrie de nius en les praderies i els ous els adhereixen a les algues.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Spicara flexuosa. De fet molts autors no distingeixen les dues espècies i creuen que només és una. Per distingir-la de S.flexuosa s’utilitza sobretot l’aleta dorsal, que té la part anterior més elevada i acolorida. A més, els mascles són més robustos que els mascles de S.flexuosa. Per diferenciar-la de les altres espècies podem utilitzar tres criteris bàsics: La boca és apartada o protràctil, l'aleta dorsal és d’una altura constant i finalment sempre mostra una taca negra rectangular a la part lateral.

 

Curiositats

· És un peix fàcil de veure i no és perillós. És una espècie molt comú.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Osteichthyes, Ordre: Perciformes, Família: Centracanthidae, Gènere: Spicara

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB