Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Spondylus gaederopus es / en

Nom científic: Spondylus gaederopus

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Ostra vermella; Cast: Ostra roja; Eng: Spinous callop; Fr: Spondyle, Pied d'ane

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: A partir de 5 m

Mides: Fins a 12 cm

Com és?

És una espècie de bivalve marí. Presenta una valva esquerra que adopta un color entre vermell i porpra que arriba a una mida d'uns 12 centímetres de longitud. Aquesta closca queda recoberta per escames i espines llargues i aplanades que es troben disposades de manera irregular sobre la superfície. Aquestes espines i escames van desapareixent a mesura que l’exemplar es fa adult. La valva dreta és d’un color blanquinós i es troba a la cara inferior, adherida al substrat. Cal destacar que les dues parts de la closca es troben unides mitjançant una espècie de frontissa semblant a una ròtula que proporciona una bona articulació, a diferència de la majoria de les bivalves que presenten una frontissa dentada. Aquest tipus de mol·lusc presenta múltiples ulls al voltant de les vores de la closca.

 

On viu?

Organisme epibentònic que viu sobre la roca viva, fortament adherit al substrat. Viu en aigües poc profundes i en substrats rocosos. És freqüent i abundant a la conca del Mediterrani, a l’Atlàntic adjacent i al Mar Negre.

 

Com s’alimenta?

Són organismes sedimentívors; utilitzen els sifons com a aspiradors de sediments.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix de manera sexual a l’estiu, amb intervenció d’òvuls i espermatozoides. Els ous fecundats romanen a l’interior de la cavitat branquial fins a la desclosa de les larves, al cap d’una setmana o dues. És una espècie hermafrodita.

 

Curiositats

· Els registres fòssils de Spondylus gaederopus daten del Miocè.

· Les colònies d’aquest mol·lusc van patir un descens en biomassa a la dècada de 1980 a les costes de Menorca per raons desconegudes. Es creu que podria haver estat causat per una epidèmia.

· Segons estudis arqueològics, la closca de Spondylus gaederopus és considerada una primera evidència de la joieria acolorida dels neandertals europeus.

· Generalment acostuma a aparèixer recoberta d’algues i esponges.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Pteriomorphia, Ordre: Pectinoida, Superfamília: Pectinoidea, Família; Spondylidae, Gènere: Spondylus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB