Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Spongia (Spongia) lamella es / en

Nom científic: Spongia (Spongia) lamella

(Schulze, 1879)

Nom comú: Cat: Orella d’elefant, Cast: Oreja de elefante, Eng: Elephant ear, Fr: Oreille d’éléphant, Ita: Orecchio d’elefante

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Entre 4 i 30 cm d'alçada

Com és?

Es una esponja amb una mida que oscil·la entre 4 i 30 centímetres d'alçada i pot arribar a tenir un diàmetre d'1 metre. El més comú és que sigui d'uns 50 cm. La seva forma és variable, normalment té forma de calze o disc pla encara que també podem trobar exemplars irregulars. És de color groc fosc o gris arribant a ser gairebé negra en les zones molt il·luminades.

 

On viu?

Es distribueix principalment pel mar Mediterrani encara que també es troba a l'Atlàntic. Viu fixada a sòls durs a profunditats d'entre 4 i 100 metres. És una espècie poc abundant.

 

Com s’alimenta?

Són animals filtradors. L'esponja absorbeix l'aigua per uns porus microscòpics que es troben en la seva superfície i la condueix per uns canals interiors on es recullen les partícules alimentàries. Una vegada fet això, l'aigua s'expulsa per un gran orifici i es llança a certa distància per a assegurar que no es filtri de nou. S'alimenta principalment de matèria orgànica en suspensió i dels microorganismes procedents del plàncton.

 

Com es reprodueix?

Són individus hermafrodites que tenen reproducció sexual i asexual per gemmació, és a dir, es formen unes prominències sobre l'individu progenitor que, en créixer i desenvolupar-se, poden separar-se i formar una nova esponja. En la reproducció sexual els espermatozoides entren pels porus i a l'interior es produeix la fecundació. Com totes les esponges té una gran capacitat de regeneració.

 

Es pot confondre?

No es confon amb cap altra espècie encara que la seva identificació pot resultar més o menys difícil segons la forma que tingui.

 

Curiositats

· Es troba protegida pel conveni de Barcelona.

· Té gran importància comercial.

· Actualment la seva producció està molt restringida.

· Presenta una gran elasticitat.

· A moltes guies aquesta esponja es cita amb el nom de (Spongia agaricina Pallas, 1766). No és correcte, Spongia agaricina és una espècie de l'oceà Índic.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Dictyoceratida, Família: Spongiidae, Gènere: Spongia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB