Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus mediterraneus es / en

Nom científic: Symphodus mediterraneus

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Tord de taca groga, canari, porcellana, saig, tord, t. rogenc, Cast: Vagueta, tordo Ang: Axillary wrasse, Fr: Crénilabre rouquié, It: Tordo rosso, Al: Mittelmeerlippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 15cm

Com és?

Lábrid de petita grandària amb un cos molt ovalat, boca petita i peduncle cabal amb una aleta arrodonida. Pot arribar fins a uns 20 cm. La longitud del cap és igual a l'altura del cos. Té uns llavis mitjanament gruixuts i la mandíbula superior una mica més llarga que la inferior. És d'aspecte marronós amb una zona inferior grisa o groguenca amb una taca fosca i gran en la part superior del peduncle cabal i una taca groguenca en el marge del peduncle de l'aleta pectoral. És una espècie dicromática permanentment.  

 

On viu?

Viu en fons de roca litorals entre 1 i 50 cm de profunditat. És corrent que visqui en prades de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). Els joves viuen prop de la costa però es desplacen cap a aigües mes profundes a l'hivern a mesura que la seva edat augmenta. Té una distribució bàsicament mediterrània, també coloniza les costes atlàntiques nororientales, andaluses i portugueses. Podem trobar-la també en el nord del Marroc.

  

 Com s'alimenta?

La seva alimentació es basa en mol·luscs, poliquets tubícoles, quitons, garotes i briozous.

 

Com es reprodueix?

Les femelles són madures als dos anys i els mascles entre els dos o els tres. Els mascles són territorials durant la reproducció i solitaris també a l'hivern, època en la qual els individus joves poden formar petits grups. Com molts lábrids se solen desplaçar en parelles emprant les aletes pectorals. L'època de reproducció és del maig al agost. Els mascles com la majoria de Symphodus construeixen un niu amb trossos d'alga, sobre fons de roca i tous. Les femelles són atretes pel mascle quan aquest surt del niu i mostra el seu ventre. Alguns mascles poden realitzar fecundacions paràsites imitant el comportament de les femelles. Quan acaben la posada el mascle cobreix el niu amb sorra i descansa pròxim al niu per a protegir-lo. Una vegada acabada la posada el mascle no ventila els ous com fan altres mascles d'aquest genero sinó que dedica el seu temps a l'alimentació.

 

Curiositats

· Els mascles adults es diferencien de les femelles i dels mascles immadurs pel color vermell del cos que sol ser molt intens durant el zel.

 

Taxonomia

 Filum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB