Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Symphodus rostratus es / en

Nom científic: Symphodus rostratus

(Bloch, 1797)

Nom comú: Cat: Tord becut, petarc, donzelleta; Cas: Tordo picudo, grivieta; Eng: Wrasse; Fr: Sublaire; Ale: Schnauzen-Lippfisch

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 13 cm

Com és?

És un peix que mesura entre 10 i 13 centímetres de llarg. Té el cos allargat amb un rostre molt llarg i els llavis fins. Té una coloració variable, des del groc brillant, al vermellós o verd brillant amb dues franges molt finetes de color més fosc que van des de darrere de l'ull fins a la cua. És fàcil de reconèixer pel seu musell allargat en forma de trompa i el perfil del cap enfonsat, còncau. Té una aleta dorsal llarga i no dividida que també ens ajuda a identificar-lo.

 

On viu?

És una espècie pròpia del Mediterrani, que es troba sobretot a la conca nord. Viu a prop del fons, entre roques on es pot amagar i trobar aliment, també a prop de praderies de Posidonia oceanica. El podem trobar entre els 1 i els 30 metres de fondària, i ocasionalment fins als 50 metres de profunditat.

 

Com s'alimenta?

Els tords becuts són carnívors. Tenen predilecció pels petits animals que viuen en els fons marins, sobretots petits crustacis, però també mol·luscs, equinoderms, etc. Fins i tot s'ha descrit que poden menjar peixos més petits que ells, tot i que no és habitual.

 

Com es reprodueix?

Els mascles fan un niu a la sorra amb algues, i les femelles hi enganxen els ous. Llavors els mascles tapen el niu amb sorra i el vigilen fins al moment de l'eclosió dels ous.

 

Es pot confondre?

La coloració variable d'aquesta espècie pot donar peu a moltes confusions. L'únic tret realment distintiu és el musell còncau, que el diferencia de la resta de Symphodus.

 

Curiositats

· És un peix solitari que només es relaciona amb els de la seva espècie durant l'època de reproducció.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Symphodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB