Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Torpedo torpedo es / en

Nom científic: Torpedo torpedo

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Vaca ocel·lada, tremoló, tremoloia d'ulls, vaca enrampadora. Cast: Tremolina común, Tembladera común. Eusk: Ikaraio pikart Ang: Common torpedo. Fr: Torpille ocellée

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fins a 100m

Mides: Fins 1 m

Com és?

És una rajada elèctrica, de cos arrodonit i gruixut. Té una forma molt aplanada, amb el cos amb forma circular. Té l'aleta caudal molt desplaçada a la part de darrere del cos. No té un morro diferenciat, el cap sembla que se li ajunta amb les aletes laterals. Un tret molt característic és que té 5 taques a l'esquena de color blau, amb un contorn negre. La resta de l'esquena és de color marró clar i la panxa és blanca. Fa uns 60 centímetres de llargada. Té uns òrgans elèctrics als laterals del cos amb els que pot fer descàrregues elèctriques i atordir les preses.

 

On viu?

Viu en fons sorrencs, fins a 70 metres de fondària o inclús més. És un nedador lent i li agrada enterrar-se a la sorra.

 

Com s'alimenta?

Menja peixos petits i invertebrats. Els pot capturar atordint-los amb una descàrrega elèctrica que pot generar amb els seus òrgans laterals.

 

Com es reprodueix?

Les femelles s'aparellen de març a setembre, són ovovivípars, que vol dir que les cries passen una part del temps en ous i després s'acaben de criar al ventre de la seva mare. La gestació dura uns 9 mesos i quan neixen fan uns 10 cm.

 

Es pot confondre?

És bastant característic per les taques blaves que té a l'esquena, tot i això, es podria confondre amb Torpedo marmorata Risso, 1810 tot i que aquesta no té les taques blaves, i la seva coloració és puntejada de marrons clars i foscos.

 

Curiositats

· Els òrgans elèctrics que té poden generar un corrent de 220 volts; pot fer servir aquestes descàrregues per a immobilitzar les seves preses o per a defensar-se, o sigui que val més no tocar-los perquè ens podríem emportar una bona enrampada.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Ordre: Rajiformes, Família: Torpedinidae, Subfamília: Torpedininae, Gènere: Torpedo

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB