Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Trachinus draco es / en

Nom científic: Trachinus draco

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Aranya blanca, a. de net, a. vera, dragó. Cast: Escorpión, pez araña. Eusk: Xabiroi zuri. Gal: Peixe araña. Ang: Greater weever. Fr: Grande vive. It: Tracina drago. Al: Petermännchen

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: 5 -20 m (150 m)

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Aquest peix pot arribar a mesurar uns 30 centímetres. Té el cos allargat, el cap petit, la boca inclinada cap a dalt i té els ulls a sobre del cap, cosa molt útil si està enterrat sota la sorra. Té unes ratlles grogues i blaves en diagonal a tot el lateral del cos i unes taques més fosques al cap, tot i això, té el color molt variable, d’aquí que es camufli tan bé. També té unes espines a sobre del cap i una altra a cada opercle, però són difícils de veure.

 

On viu?

Viu enterrat en fons arenosos o de fang. A l’estiu el trobem prop de la costa, però en podem veure fins als 150 m. Es troba des de Noruega al Marroc passant pel mediterrani, també a Madeira, les illes Canàries i el Mar Negre.

 

Com s’alimenta?

Menja peixos petits que viuen prop del fons i petits crustacis. S’enterra a la sorra i surt del seu amagatall amb la boca oberta en el moment que la presa passa per sobre d’ell (per això és útil tenir els ulls a sobre del cap i la boca inclinada cap a dalt).

 

Com es reprodueix?

Es reprodueixen entre la primavera i l’estiu una vegada han arribat a la maduresa sexual, cosa que passa als tres anys. Tenen una reproducció externa.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb l'aranya negra (Trachinus radiatus  Cuvier, 1829) que és del mateix gènere. Aquest últim no presenta les línies acolorides del seu “germà”. Les taques que té aquest són fosques i tenen forma de cercle. També es poden arribar a confondre amb els gòbids, una familia de peixos que té la forma del cos molt semblant. Es diferencien dels Trachinus per la mida (els gòbids són més petits) i perquè els gòbids tenen les aletes abdominals en forma de ventosa i els Trachinus no.

 

Curiositats

· Aquest peix és molt apreciat per la seva carn, que és molt gustosa, s’utilitza per fer brous i arròs.

· És un animal relativament perillós, ja que les espines que té el cap i a l’opercle són verinoses; és molt corrent que els banyistes en surtin perjudicats al trepitjar-los sense voler.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Trachinidae, Gènere: Trachinus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB