» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Trachinus radiatus es / en

Nom científic: Trachinus radiatus

Cuvier, 1829

Nom comú: Cat: Aranya negra, A. cabeçuda, A. carbonera, A. de platja; Cast: Víbora, A. leopardo; Eng: Streaked weever; Fr: Vive à tête rayonée

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: FIns als 60m

Mides: Fins a 40cm

Com és?

Té el cos allargat i comprimit lateralment. El cap és robust, ample i té espines verinoses, dues petites davant dels ulls i una gran en el opercle. Els ulls es troben en posició laterodorsal, i darrera seu té tres plaques òssies amb línia radial. La seva boca és gran i obliqua, té la cara com trista. La primera aleta dorsal té 6 radis durs que són verinosos; i formen com una gran taca. Les aletes pectorals es troben situades darrera de les pèlviques i són bastant petites. La caudal és recta, lleugerament còncava al centre i d'una coloració verdosa, més fosca pel dors amb taques marrons.

 

On viu?

És una espècie bentònica de fons sorrencs i fangosos entre els 5 i 60 metres de fondària, on s'enterra dins la sorra esperant el pas de les preses. És una espècie ocasional. La seva distribució és des de el golf de Guinea fins a l'estret de Gibraltar i també el Mar Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

Viu enterrat a la sorra esperant que s’apropin les preses per atacar-les i menjar-se-les. S’alimenta de peixos i crustacis bentònics.

 

Com es reprodueix?

El seu període reproductor o fresa és durant l’estiu, és ovípar. El seus ous i larves són pelàgics.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Trachinus draco, el peix aranya (de flancs amb estries blaves i grogues) o amb Trachinus araneus, el Salvariego (d'ulls més separats). El podem diferenciar, però, a partir de tres criteris bàsics: Trachinus radiatus té la boca gran i oberta cap amunt, els ulls són molt pròxims i als flancs té taques fosques amb centres clars.

 

Curiositats

· És un peix que es considera perillós. Això es deu al costum que té d'enterrar-se en el fons, cobrir-se de sorra i deixar nomes fora els seus ulls i l'aleta dorsal verinosa. Per aquest motiu tenen lloc els accidents. El peix roman quiet, cobert pel fang o la sorra del fons quan de manera accidental és trepitjat. És aquest el moment en que pot inocular una potent neurotoxina en el cos del banyista.

· L'efecte d'aquesta neurotoxina, batejada com a dracotoxina, és un dolor intens que en alguns casos pot arribar fins a la pèrdua del coneixement.

· El verí que genera aquest peix es descompon amb rapidesa per l'efecte de la calor. Per això es recomana submergir la part afectada (com un peu) en aigua tan calenta com se suporti durant mitja fins a una hora, això ajuda a dissoldre la toxina.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Trachinidae, Gènere: Trachinus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB