Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Trapania lineata es / en

Nom científic: Trapania lineata

Haefelfinger, 1960

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

El cos és allargat i estret, sent una mica més ample a l'altura dels rinòfors i de les brànquies. Els tentacles propodials són amples i es troben corbats cap a la part posterior mentre que els orals són llargs, igual que els apèndixs extrarrinofòrics i extrabranquials. La cua és punteguda. Cos blanc translúcid i, en general, amb un matís de marró. Sobre el cos es distribueixen una sèrie de línies blanques, fines i opaques disposades majoritàriament de manera longitudinal. Aquestes línies poden ser contínues o estar fragmentades, unir-se o bifurcar-se, així com variar l'amplada i forma. Els àpexs dels tentacles, rinòfors, brànquies, apèndixs extrarrinofòrics i extrabranquials i la cua són de color groc-ataronjat.

 

On viu?

Es troba prop de la península Ibèrica, Illes Balears i altres zones del Mediterrani. Viu ens fons rocosos, normalment sobre esponges del gènere Ircinia o Sarcotragus, havent sigut observada també sota les pedres.

 

Com s'alimenta?

Sgons sembla, s'alimenten d'endoproctes (fílum Entoprocta). La presa és ingerida sencera un cop ja està separada de l'esponja mitjançant les dents de la ràdula.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites. Mitjançant la còpula i units en sentits oposats, es produeix un intercanvi d’esperma que té com a resultat la fecundació recíproca. Això sol passar durant els mesos de primavera i estiu.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Trapania hispalensis. Es diferencia d'ella per la presència de línies blanques en el cas de Trapania lineata.

 

Curiositats

· Trapania ve del grec "drepane" que significa "falç", en referència als seus apèndix laterals.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridacea, Superfamília: Anadoridoidea, Família: Goniodorididae, Gènere: Trapania

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB