» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 13. Mol·luscs - Cargols » Tricolia tenuis es / en

Nom científic: Tricolia tenuis

Michaud, 1829

Nom comú:

Grup: 13. Mol·luscs - Cargols

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 9mm

Com és?

Es tracta d’un gasteròpode petit, amb una closca de fins a 9 milímetres. La closca és força allargada, amb una espira cònica. El material de la closca és normalment translúcid en els exemplars frescos, especialmente si són juvenils. La coloració és relativament variable, com passa en totes les espècies del mateix gènere. Generalment és d’un to rogenc sobre un fons blanc, però la coloració verda de la foto entraria també dintre de la variabilitat. El que la caracteritza és el diseny de puntets vermells i sobretot les línies axials sota la sutura de la última volta de l’espira. L’opercle és ovalat i calcari.

 
On viu?

Viu en praderies de ZosteraCymodocea nodosa, inclús en les de llacunes costeres. Sempre està vinculada a fanerògames i per això no la trobarem a grans profunditats. És de distribució Mediterrània, però a la badia de Cadis hi ha una població caracteritzada.

 

Com s'alimenta?

Sembla ser que, igual que la majoria d’espècies del gènere, és herbívora. S'alimenta dels epífits de les fulles de fanerògames (en especial diatomees).

 

Com es reprodueix?

Ponen multitud d’ous petits, que són recoberts de gelatina, formant així una massa més o menys compacta. Poden pondre els ous durant tot l’any. Quan eclosionen, en surt una larva que no es pot alimentar per si sola i que es diposita al substrat per originar un juvenil.

 

Es pot confondre?

La distinció entre les diferents espècies del gènere Tricolia no és fàcil. Com ja s’ha dit, tenen coloració altament variable, i a més són organismes molt petits. Per això és convenient tenir una bona lupa i una bona guia. Tricolia pullus és segurament el gasteròpode que causaria més confusió. Aquesta espècie té l’espira més aixafada i no té les línies axials sota la sutura.

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Vetigastropoda, Superfamília: Phasianelloidae, Família: Phasianellidae, Gènere: Tricolia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB