» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Tubularia sp es / en

Nom científic: Tubularia sp

Nom comú:

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 300m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

És un hidrozou colonial. El seu tal·lús (cos) té una longitud d’entre 1 i 2 centímetres i el seu diàmetre és d’uns 15 mil·límetres. L’eix és erecte i presenta una to color groc pàlid. Rarament està ramificat. Els pòlips són llargs i de forma cònica d’un color rosa pàlid o escarlata. Disposa d’uns 40 tentacles al voltant de l’anell bucal i d’uns 20 a 30 tentacles més llargs i flexibles, situats a l’extrem anterior. Els cossos reproductors generen una estructura molt semblant al raïm del que pengen els tentacles.

 

On viu?

Està present en gairebé tots els mars temperats del planeta. Podem localitzar la forma de pòlip fixada sobre qualsevol substrat sòlid. Aquests organismes es poden trobar en aigües poc profundes, però s’han arribat a trobar exemplars fins als 300 metres.

 

Com es reprodueix?

Hi ha dos tipos de reproducció: asexual i sexual.

-Asexual: La forma de pòlip es reprodueix sempre asexualment, hi hagi o no forma de medusa. És molt habitual en organismes colonials, tot i que alguns gèneres solitaris de cnidaris com Hydra poden formar gemmes que després es desprendran de l’organisme parental. La reproducció asexual generalment es produeix en forma de gemmació. Les formes de medusa també es poden formar a partir de gemmes (gonòfors) sobre els pòlips o a partir de les parets de l’hidrant comú o dels gonozoides especialitzats. En ambdós casos les meduses posseeixen gònades de l’hidrant comú o bé poden separarse i nedar en llibertat, o romandre sobre el pòlip en forma de meduses rodones. També es poden generar individus a partir de la fragmentació d’individus anteriors.

-Sexual: Tots els hidrozous tenen fase sexual en el seu cicle vital. Gairebé sempre són dioïcs. En els grups que generen meduses, aquestes sorgeixen per gemmació apartir de gonòfors o gonozoides. Les cèl•lules germinals deriven de cèl•lules epidèrmiques intersticials (cèl•lules indiferenciades) que migren cap a llocs concrets on generen gònades, que poden localitzarse sobre el manubri o la superfície de la subumbrela. La fecundació sol ser externa, tot i que hi ha algunes espècies que només alliberen espermatozoides i la fecundació de l’òvul es produeix sobre el cos d’aquestes meduses femenines. En aquests grups que no disposen de forma de medusa, els pòlips generen gònades ectodèrmiques simples i transitòries anomenades esporosacs, que seran les responsables d’expulsar les gàmetes. La fecundació és generalmente externa.

 

Es pot confondre?

Es poden confondre amb cnidaris del gènere Aglaophenia. Són de la mateixa família i posseeixen colors semblants, cosa que ens pot portar a una confusió. Tot i això hi ha diferències morfològiques representatives, ja que Aglaophenia posseeix una forma molt semblant a una ploma d’ocell i Tubularia no.

 

Curiositats

· Aquests organismes s’anomenen bioincustrants, un terme que s’usa amb els organismes que s’adhereixen sobre substrats durs, estiguin submergits o tan sols en contacte amb l’aigua. S’adhereixen a las closques dels bivalbes i competeixen pel seu aliment. El resultat és que els bivalbes triguen més temps a crèixer o no ho fan de forma correcta. Això produeix pèrdues econòmiques en el sector del marisqueig.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria; Classe: Hydrozoa; Ordre: Hydroida; Família: Tubulariidae; Gènere: Tubularia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB