Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Dasyatis pastinaca es / en

Nom científic: Dasyatis pastinaca

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Escurçana, caro, escurçó, ferrassa, ullverd, tòtana; Cast: Raya látigo común, chucho; Fr: Pastenague commun; Eng: Common stingray

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fina a 75 m

Mides: 50-60 cm

Com és?

Té l'aspecte típic d'una rajada. El seu contorn és en forma de rombe, amb el cos molt aplanat, amb una típica cua en forma de fuet. No té aletes dorsals ni aletes a la cua. Aquest peix té glàndules de verí en unes espines que li sobresurten al començament de la cua. El seu color és marronós o grisenc amb el ventre blanc, amb un ribet ampli de color fosc. Fa uns 50-60 centímetres de mida.

 

On viu?

Neden lentament o reposen enterrats parcialment o totalment al terra sorrenc. Viuen entre 5 i 75 metres en fons sorrencs o fangosos.

 

Com s'alimenta?

És carnívor, menja petits peixos, mol·luscs o crancs que viuen als fons sorrencs on li agrada reposar.

 

Com es reprodueix?

Són ovovivípars, això vol dir que passen una part de la seva vida en forma d'ou i després es crien al ventre de la seva mare. Tenen de 2 a 9 cries. El seu període de gestació és de 6 a 9 mesos.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb Dasyatis tortonesei Capapé, 1975, però aquesta última és més gran, fa uns 80 centímetres. El color sí que és similar, però té un replec al llarg de la pell que segueix al començament de la cua, després de les espines amb el verí, que no té la Dasyatis pastinaca (Linnaeus, 1758).

 

Curiositats

· Amb aquesta espècie o similars a aquesta s'ha d'anar amb molt de compte, ja que produeixen un verí que injecta amb les espines que té a la cua. No es pot tocar en cap cas, ja que pot provocar una ferida que pot ser molt dolorosa.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Ordre: Rajiformes, Família: Dasyatidae, Gènere: Dasyatis

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB