Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Cerianthus membranaceus es / en

Nom científic: Cerianthus membranaceus

Spallanzani, 1784

Nom comú: Cat: Anemone de tub mediterrània; Cast: Anémona tubo mediterránea; Fr: Cérianthe de Méditerranée; Eng: Cylinder anemone; Al: Zylinderrose

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fins als 40 m

Mides: Fins a 1 metre de longitud, 40 cm de diàmetre

Com és?

Aquesta espècie pertany a la família Cerianthidae, de manera que no presenta esquelet dur ni disc basal amb què adherir-se fortament al substrat, sinó que més aviat presenta un tronc en forma de tub membranós de fins a 1 metre de longitud de color marronós sorrenc, el qual està normalment mig enterrat al fons i la meitat restant sobresortint. La part posterior acaba en punta, mentre que l'anterior presenta 2 corones de tentacles: una corona interna de tentacles fins i curts (orals), i una altra corona externa de tentacles gruixuts de 20 cm de longitud (perifèrics). Presenta de 150 a 200 tentacles, els quals mostren una alta variabilitat cromàtica: des de blanc-groguenc a bru-violeta, blau fosforescent o verd brillant. Tant el diàmetre de la placa bucal central com la mida corporal de l'animal mesuren 40 cm.


On viu?

Acostuma a viure sobre fons fangosos i sorrencs o sobre roques sedimentàries esquerdades, normalment en zones de mínima marea com en les boques de coves marines. Se’l pot veure des d'aigües superficials fins als 40 metres de profunditat a tota la Mediterrània.


Com s'alimenta?

La seva dieta està composta fonamentalment per crustacis de mida petita, peixos i larves de plàncton, els quals són capturats dels corrents marines, primerament, pels tentacles llargs, els quals rebusquen pels voltants del substrat, per anar, posteriorment, als tentacles petits del centre, on les partícules alimentàries són "tastades" per cèl·lules quimioreceptores, per, finalment, ser introduïdes a l'orifici oral.


Com es reprodueix?

Només es reprodueix sexualment, mai per gemmació o bipartició. Són hermafrodites, i en determinats períodes de l'any produeixen òvuls i espermatozoides, evitant així l'autofecundació. Les larves plànules resultants de la fecundació presenten un primer estat anomenat "cerinula" en el qual ja apareixen clarament diferenciades una cavitat gàstrica, un orifici anal/bucal i nombrosos tentacles, els quals li permeten moure's i nedar fins a nous llocs per establir-se i construir un habitacle en forma de tub.


Es pot confondre?

Tot i que alguns autors afirmen que la confusió amb altres espècies és impossible, ja que es tracta de la única espècie amb dos tipus de tentacles, d'altres, en canvi, diuen que pot confondre's amb Pachycerianthus dohrniPachycerianthus solitarius i Arachnanthus oligopodus, a causa del seu aspecte semblant i perquè comparteix el mateix hàbitat.


Curiositats

· L'interior del tub és llis i està recobert d'una substància mucosa que li permet, en cas de perill, introduir-se en el seu interior i amagar-se amb gran celeritat.

· En aquari, s'ha aconseguit que la seva esperança de vida superi els 50 anys i, fins i tot, la seva reproducció.

· El cos del tub segrega una gelatina composta d'una xarxa de cèl·lules urticants velles que amb el temps s'endureix, adquirint una consistència dura i invulnerable als bacteris.


Taxonomia

Filum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Ceriantharia, Subordre: Spirularia, Família: Cerianthidae, Gènere: Cerianthus

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB