Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Crambe crambe es / en

Nom científic: Crambe crambe

(Schmidt, 1862)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Entre 5 i 14 m

Mides: Fins a 1 metre quadrat

Com és?

És una espècie d'esponja incrustant, de color vermellós ataronjat. Forma plaques generalment planes i perforades amb canals inflats i fàcils de veure. Formen taques grans fins a 1 m2 de superfície.

 

On viu?

Es troba en roques verticals i sortints de roques així com en coves i fons rocosos secundaris. Àmpliament distribuïda al Mar Mediterrani, a la costa Atlàntica de Portugal, Espanya i les Illes Canàries.

 

Com s'alimenta?

Com quasi totes les esponges, Crambe crambe s'alimenta filtrant aigua. L'aigua entra pels orificis (els òsculs) gràcies a unes cèl·lules especials que creen un corrent d'aigua cap a l'interior de l'animal, els coanòcits. Entre les seves preses trobem bacteris i algues de mida petita.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita i es reprodueix sexualment per l’alliberació dels espermatozoides a l’aigua a través dels òsculs. També pels òsculs, l'esperma és capturat per altres individus i transportat cap a l'interior on es produeix una fecundació. D'aquí en surt una larva nedadora que arribarà a terra, es fixarà i es transformarà en una nova esponja.

 

Es pot confondre?

L’espècie emparentada és Crambe tailliezi, que és de color taronja clar. Existeixen moltes possibilitats de confusió amb altres esponges incrustants de color vermell ataronjat i venes visibles. L’espècie que més fàcilment es pot confondre és amb Spirastrella cunctatrix. Tot i això, segons alguns biòlegs Spirastrella cunctratrix és de tacte aspre mentre que Crambe crambe és de tacte quasi vellutat.

 

Curiositats

· No és possible (és molt difícil) identificar l’espècie sense un preparat d’espícules (estructures en forma d'agulla o similar que formen l'esquelet de les esponges i els hi donen consistència).

· Moltes esponges utilitzen una mena de toxines per competir amb altres esponges per l'espai.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Classe: Demospongiae, Ordre: Poecilosclerida, Família: Esperiopsidae, Gènere: Crambe

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB