Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Pinna nobilis es / en

Nom científic: Pinna nobilis

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat: Nacre, Cast: Nácar, nacra, Eng: Penshell, fan mussel, Fr: Jamboneau de mer, Ale: Steckmuschel, Schinkenmuschel, It: Pinna, astura

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària: A partir de 3 m

Mides: Fins a 1 m

Com és?

És un mol·lusc bivalve amb forma triangular com si fos un ventall plegat. Un costat és molt punxegut i l'altre presenta una forma ben arrodonida. La superfície té moltes escames que són més abundants en organismes joves. La closca és d'un color entre marró i taronja (les escames són més clares). La seva mida pot arribar fins al metre de longitud.

 

On viu?

Es fixa de forma vertical al substrat, deixant mitja part de la closca enterrada dins d'aquest. És una espècie pròpia del Mediterrani i es presenta més habitualment sobre fons de Posidonia oceanica i en profunditats a partir dels 3 metres.

 

Com s'alimenta?

Com tots els mol·luscs bivalves, s'alimenta per la filtració de l'aigua de els corrents marins, de les que captura les partícules alimentàries. Hi ha cops que presenta diverses espècies de crancs comensals del gènere Pinnotheres o gambes com Pontonia pinnophylax.

 

Com es reprodueix?

Les gònades expulsen els òvuls i els espermatozoides a l'aigua, que és on tindrà lloc la fecundació. En tots els mol·luscs bivalves l'ou fecundat dóna lloc a una larva, anomenada bel·lígera, que, durant diverses setmanes, viu suspesa a l'aigua. Més tard aquesta larva es queda al fons i inicia un procés de metamorfosi que farà que a poc a poc vagi agafant la forma d'un bivalve adult.

 

Es pot confondre?

Els exemplars joves de Pinna nobilis es poden confondre amb l'altra espècie de Pinna que podem trobar al Mediterrani, que és Pinna rudisGeneralment, però, trobarem Pinna nobilis en fons sorrencs o en praderies de Posidonia oceanica. Pinna rudis generalment escull un substrat més rocós per viure.

 

Curiositats

· Actualment es troba en greu perill de desaparició a causa d'un protozou que semblaria afectar el sistema digestiu de la nacra. A finals de 2017, les poblacions de Pinna nobilis de pràcticament tot el litoral ibèric haurien mort i en quedarien unes poques a la costa catalana, al Cap de Creus i al Delta de l'Ebre. Un projecte estatal ha extret més de 200 exemplars per intentar mantenir l'espècie viva en captivitat. L'objectiu és, en el cas que sobrevisquin, repoblar els seus hàbitats en un futur. També es vol intentar reproduir l'espècie en captivitat, un fet que de moment encara ningú ha aconseguit.

· La captura per part de submarinistes, la contaminació i el fondeig d'embarcacions que ancoren en praderies de Posidonia són altres factors que han posat en perill l'espècie.

· Els seus filaments són tan resistents que s'han arribat a utilitzar per a fer fibres de seda.

· A vegades es poden trobar dins dels exemplars més grans perles fosques, normalment de color vermell.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Bivalvia, Subclasse: Metabranchia, Ordre: Pteriomorphia, Familia: Pinnidiae, Gènere: Pinna 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB