Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Calmella cavolini es / en

Nom científic: Calmella cavolini

(Vérany, 1846)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 12 mm

Com és?

Aquest animal presenta un cos de color blanc opalí translúcid de només 12 mil·límetres de longitud amb una amplada decreixent des de la part anterior a la posterior. Per transparència es poden distingir dues taques violetes al cap per davant dels rinòfors corresponents a les mandíbules. Al cap es visualitzen rinòfors i tentacles orals llargs, mentre que al llarg de tot el cos presenta ceres dorsals disposades en 5-6 parells de grups, naixents cadascuna d'un peduncle comú, distribuïdes en la part anterior de manera oposada i de manera alternada en la part posterior. Aquestes ceres són gruixudes i de color vermellós a causa de les prolongacions de la glàndula digestiva, i els seus àpexs són blanquinosos; són els anomenats "cnidosacs", lloc d'emmagatzematge de les cèl·lules dels hidrozous.

 

On viu?

El seu hàbitat comprèn tot el Mediterrani, a les zones costaneres de no més de 10 metres de profunditat, sobretot a les vores rocoses amb algues. No obstant això, es tracta d'una espècie d'escassa abundància.

 

Com s'alimenta?

Amb ajuda de la seva ràdula triseriada és capaç de triturar i raspar les cèl·lules dels cnidaris dels quals s'alimenta i després absorbir les partícules alimentàries cap a la glàndula digestiva, que fa la funció de fetge, pàncrees i intestí a la vegada. Se sap del cert que s'alimenta d’hidrozous com Eudendrium.

 

Com es reprodueix?

Aquests animals són hermafrodites, és a dir, un individu presenta alhora el sexe masculí i femení. La fecundació és creuada, evitant així l'autofecundació. La larva bel·lígera resultant acaba desenvolupant-se en un gasteròpode juvenil.

 

Es pot confondre?

Presenta un aspecte pràcticament idèntic a Flabellina gaditana, amb la qual comparteix el mateix hàbitat, encara que aquesta té taquetes blanques a les cerates, que en C.cavolini són pràcticament absents. Ulls inexperts també podrien confondre exemplars petits de Cratena peregrina amb Calmella cavolini, tot i que els colors ataronjats i blavosos de les cerates de C.peregrina haurien de ser suficients per a descartar una confusió.

 

Curiositats

· El nom de cavolini fa honor a Fillipo Cavolini (1756-1810), un dels més antics biòlegs marins, que va publicar nombrosos articles sobre pòlips, peixos i crustacis.

· Al 2017 aquesta especie, degut al debat al voltant de la família Flabellinidae, va canviar de nom per adoptar el de Flabellina cavolini. Actualment, però ha recuperat el de Calmella cavolini.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Dexiarchia, Infraorden: Aeolidida, Superfamília: Flabellinoidea, Família: Flabellinidae, Gènere: Calmella


Glossari

Cera: apèndix dorsal amb cnidosacos
Cnidosac: acumulació de cnidòcits
Cnidòcits: cèl.lula exclusiva dels cnidaris que segrega substàncies urticants amb funció de defensa davant els depredadors o com atac cap a les preses

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB