Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Cratena peregrina es / en

Nom científic: Cratena peregrina

(Gmelin, 1791)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 5 cm

Com és?

Cos de coloració blanca, presenta de 8 a 10 parelles o grups de papil·les dorsals (cerates) de color blavós, violeta, marró i taronja, que no són res més que prolongacions del sistema digestiu de l'animal. Per això poden presentar matisos de color diferents en funció de l'aliment. La punta dels cerata, que acaben en punxa, són de color blanquinós. Els rinòfors o banyes són llisos, translúcids a la base i amb la punta de color taronja. Just davant d'aquests, a la part frontal del cap, mostra també dues taques de color taronja. El tentacles orals als que s'atribueixen funcions d'orientació són blancs i bastant llargs. Té cua.

 

On viu?

Viu principalment al Mediterrani i a la costa atlàntica espanyola, a Portugal, Senegal i a les Illes Canàries. També s'han citat exemplars a la Índia i a Sud-Àfrica. Pel que fa a fondària, es pot trobar fins a profunditats d'uns 50 metres.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta principalment d'hidroides del gènere Eudendrium.

 

Com es reprodueix?

Tots els individus presenten ambdós sexes (hermafrodites). Habitualment es reprodueixen amb un altre individu cap-i-culant-se per fer coincidir el conducte seminal que es troba a la banda dreta de l'animal. Postes d'ous en forma de cintes en espiral, de color blanc.

 

Es pot confondre?

És difícil de confondre amb altres espècies, tot i que a vegades hi pot haver confusions amb Fjordia lineata, que es caracteritza per una fina línia blanca que recorre els rinòfors per la part posterior. Cratena peregrina a més es caracteritza per les dues taques taronges a la base dels tentacles orals i per les puntes del rinòfors del mateix color.

 

Curiositats

· Les toxines del seu aliment les guarda en sacs (cnidosacs) a la punta de les cerates i d'aquesta forma es protegeix de nombrosos depredadors.

· Tant les cèl·lules de la pell com de l'estòmec de C.peregrina contenen grànuls de quitina, els quals permeten a aquest gastròpode evitar els efectes nocius de les cèlules utricants (els nematocists) dels hidraris dels que s'alimenta. Gràcies a aquesta epidermis especialitzada C.peregrina pot viure amb i del cnidaris.

· Molt probablement és un dels nudibranquis més comuns a la costa catalana.

· Sinònims: Hervia costai (Haefelfinger).

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Aeolidina, Família: Facelinidae, Gènere: Cratena

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB