Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Felimida binza es / en

Nom científic: Felimida binza

(Ev. Marcus & Er. Marcus, 1963)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 20 mm

Com és?

Aquesta espècie es caracteritza pel seu cos allargat, que pot arribar a mesurar uns 20 mil·límetres de longitud. El color del cos és violeta, amb tres línies grogues que recorren el cos longitudinalment. És característica la línia blanca a la part de darrere dels rinófors.

 

On viu?

Felimida binza està restringit a l’Atlàntic de l’Est (típic de les Illes Canàries) i al mar Mediterrani. Viu a la zona il·luminada (infralitoral) sobre fons rocosos fins a una fondària d'uns 20 metres com a màxim, molts cops els exemplars més petits s'amaguen sota les pedres.

 

Com s'alimenta?

No es coneixen els hàbits alimentaris d'aquesta espècie, tot i que molt probablement menja algun tipus d'esponja.

 

Com es reprodueix?

La major part dels nudibranquis són hermafrodites, és a dir, actuen a la vegada com a mascles i femelles. Mitjançant la copulació, col·locant-se junts i en sentits oposats, es produeix un intercanvi d’esperma que té com a resultat la fecundació recíproca. Això acostuma a succeir durant els mesos de primavera i estiu.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie pot ser confosa a l’aigua amb Felimida krohni, encara que pot diferenciar-se per diversos aspectes: La coloració típica de Felimida binza és amb les línies grogues, una mica ataronjades a la part anterior de la vora del mantell i a la part central. La cua de Felimida binza es pot diferenciar de la de Felimida krohni perquè aquesta última espècie té una línia blanca dorsal i dues laterals, mentre que Felimida binza no les té. A més Felimida krohni, a part de les dues línies laterals en el dors sol tenir entre aquestes i la central punts blanquinosos o groguencs.

 

Curiositats

· Felimida binza s’alimenta de diferents tipus d’esponges.

· L'any 2012 el gènere Chromodoris, a proposta de Johnson & Gosliner, es va traslladar de forma provisional al gènere Felimida. És per tant força habitual que trobem aquest nudibranqui descrit amb el sinònim de Chromodoris britoi, que actualment ja no és científicament acceptat.

· Sovint trobarem aquesta espècie descrita com a Felimida britoi Ortea & Pérez, 1983. Hi havia dubtes sobre si eren dues espècies, F.binza i F.britoi, que finalment s'ha dilucidat en l'afirmació que són una sola. Per aquest motiu s'ha imposat el nom més antic, que és Felimida binza.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Família: Chromodorididae, Gènere: Felimida

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB