» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Dendrodoris limbata es / en

Nom científic: Dendrodoris limbata

(Cuvier, 1804)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: 3 m-12 m

Mides: Fins a 3-4 cm

Com és ?

És un nudibranqui de cos ovalat i compacte. El seu mantell presenta un color groguenc amb taques de color negre distribuïdes de manera aleatòria. La seva principal característica per a poder-lo diferenciar d'altres nudibranquis de morfologia semblant, és una línia submarginal d'un color groc o blanquinós. Alguns exemplars poden presentar un mantell de color totalment negre, però també posseïxen la línia submarginal comentada anteriorment. En la part anterior del cos posseix un parell de rizóforos de longitud curta i gruixuda. En la part posterior podem localitzar les brànquies de l'animal. Els exemplars juvenils presenten un color de mantell totalment groguenc o blanquinós, on és gairebé imperceptible la presència de taques. Òbviament les formes juvenils són d'una grandària molta inferior que les formes adultes.

 

On viu?

És una espècie endèmica de tota la Mediterrània i bastant abundant en certes zones, com per exemple l'estany Thau situat en la costa Mediterrània de França. Aquest animal passa la major part del temps sota les pedres, per tant és freqüent en fons rocosos.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de briozous incrustats en substrats durs.

 

Com es reprodueix?

Són organisme hermafrodites, per tant actuen tant de mascles com de femelles. La seva posta d'ous queda adherida sota les pedres amb forma de corona circular.

 

Es pot confondre?

Hi ha una espècie molt semblant a Dendrodoris limbata (Cuvier, 1804) que és Dendrodoris grandiflora (Rapp, 1827) i on les formes adultes d'aquestes dues espècies són molt difícils de diferenciar. Un mètode òptim és observar les diferents tonalitats de color en les etapes del seu estat juvenil.Dendrodoris limbata (Cuvier, 1804) en aquesta etapa presenta una tonalitat groga del seu mantell, en canvi Dendrodoris grandiflora (Rapp, 1827) té una tonalitat vermellosa, molt característica dintre dels juvenils en nudibranquis.

 

Curiositats

· És un animal que acostuma a viure sota les pedres. Durant el dia es localitza sota les roques, ja que li ofereixen protecció contra els seus depredadors.

· Quan la llum solar comença a caure, surt del teu amagatall per a alimentar-se dels briozous incrustats sobre substrats durs.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusc, Classe: Gasteropoda, Subclasse: Doridina, Ordre: NudibranchiaFamília: Dendrodorididae, Gènere: Dendrodoris

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB