Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Berthellina edwardsii es / en

Nom científic: Berthellina edwardsii

(Vayssiere, 1896)

Nom comú: Cast: Caracol melocotón

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

És un opistobranqui de 4 a 6 centímetres de longitud. Té el cos inflat, arrodonit, de color taronja vermellós (a vegades més blanquinós) i una mica transparent, sovint amb una taca fosca poc definida al damunt. Té closca interna. Els tentacles orals són llisos i estan enrotllats, el vel oral és visible. Les brànquies les amaga a la part dreta del cos, entre el peu i el mantell. Les brànquies són bipectinades, això vol dir que formen un eix amb una doble fila de tubercles.

 

On viu?

Es pot trobar per tot el Mediterrani. També el podem trobar a l’Atlàntic nord i sud. El seu hàbitat principal són les aigües de poca fondària de fons rocallosos o lleugerament sorrencs. Difícilment el trobarem per sota dels 20 metres de fondària. La major part del temps el passa sota pedres, és per tant una espècie infralapidícola.

 

Com s‘alimenta?

La seva alimentació es basa en els ascidis.

 

Com es reprodueix?

Aquests organismes són hermafrodites. El mateix individu fa la funció de mascle i de femella. La reproducció, però, sempre és creuada, per tant hi ha intercanvi genètic. La posta consisteix en milers d’ous que formen una tira o banda fixada al fons. Un cop eclosionen els ous, les larves són de vida planctònica.

 

Es pot confondre?

Només es pot confondre amb Berthella aurantiaca, una espècie que segons alguns autors seria d’un color més groguenc i menys ataronjat. En realitat, la morfologa de totes dues espècies és molt similar i la coloració no és un tret definitiu. A més viuen en hàbitats similars. Per tant, és necessària una dissecció i una anàlisi de la ràdula (la dent raspadora) per classificar unívocament aquestes dues espècies.

 

Curiositats

· Un grup d’estudiants de biologia oceànica de Tenerife, durant una immersió van capturar exemplars de Berthellina edwardsii per dur a terme un estudi. Els exemplars recollits tenien tonalitats vives de color. Un cop traslladats als aquaris del laboratori, al cap de dues hores, havien perdut per complet aquestes tonalitats.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Notaspidea, Família: Pleurobranchidae, Gènere: Berthellina

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB