» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Opistobranquis » Berthellina edwardsii es / en

Nom científic: Berthellina edwardsii

(Vayssiere, 1896)

Nom comú: Cast: Caracol melocotón

Grup: 14. Mol·luscs - Opistobranquis

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 2cm

Com és?

És un opistobranqui de 4 a 6 centímetres de longitud. Té el cos inflat, arrodonit, de color taronja vermellós i una mica transparent, sovint amb una taca fosca poc definida al damunt. Té closca interna. Els tentacles orals són llisos i están enrotllats, el vel oral és visible. Les brànquies les amaga a la part dreta del cos, entre el peu i el mantell. Les brànquies són bipectinades, això vol dir que formen un eix amb una doble fila de tubercles.

 

On viu?

Es pot trobar per tot el Mediterrani. També el podem trobar a l’Atlàntic nord i sud. El seu hábitat principal són les aigües de poca fondària de fons rocallosos o lleugerament sorrencs. Difícilment el trobarem per sota dels 20 metres de fondària. La major part del temps el passa sota pedres, és per tant una espècie infralapidícola.

 

Com s‘alimenta?

La seva alimentació es basa en els ascidis.

 

Com es reprodueix?

Aquests organismes són hermafrodites. El mateix individu fa la funció de mascle i de femella. La reproducció, però, sempre es creuada, per tant hi ha intercanvi genètic. La posta consisteix en milers d’ous que formen una tira o banda fixada al fons. Un cop eclosionen els ous, les larves són de vida planctónica.

 

Es pot confondre?

Només es pot confondre amb Berthella aurantiaca, una espècie que segons alguns autors seria d’un color més groguenc i menys ataronjat. En realitat la morfología de totes dues especies és molt similiar i la coloració no és un tret definitiu. A més viuen en hábitats similars. Per tant es necessària una dissecció i una anàlisi de la rádula (la dent raspadora) per classificar unívocament aquestes dues espècies.

 

Curiositats

· Un grup d’estudiants de biologia oceànica de Tenerife, durant una immersió van capturar exemplars de Berthellina edwardsii per dur a terme un estudi. Els exemplars recollits tenien tonalitats vives de color. Un cop traslladats als aquaris del laboratori, al cap de dues hores, havien perdut per complet aquestes tonalitats.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Notaspidea, Família: Pleurobranchidae, Gènere: Berthellina

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB