Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Sepiola rondeleti es / en

Nom científic: Sepiola rondeleti

Leach, 1817

Nom comú: Cat: Morralet, orellut, sipio, fotesa; Cast: Globito, sepiola; Fr: Sépiole de Rondelet; Eng: Dwarf bobtail, Rondelet’s bobtail; It: Seppiola, sepolino, zotolina, zotolo, sepietta; De: Mittelmer-Sepiole, Zwergsepia

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió nocturna

Fondària: Fins als 450 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Aquests animals poden arribar fins als 4 centímetres aproximadament. Les sepioles tenen el cos molt semblant al d’una sèpia petita. Tenen el cos aplanat i, a diferència de les sèpies, no tenen una cresta que les envolta sinó unes petites expansions en forma d’orelletes que les ajuden a nedar. També tenen 8 braços amb ventoses i 2 tentacles amb els quals capturen les preses. Tenen una coloració de tons marrons tot i que la canvien a voluntat per tal de poder confondre’s amb l’entorn, sigui per protegir-se o per caçar. Poden canviar la seva textura de llisa a rugosa a voluntat.

 

On viu?

Viu sobre fons sorrencs o en prats de Posidònia oceanica on li és més fàcil camuflar-se. És un animal d’hàbits nocturns, per tant, la veurem en immersions nocturnes. La trobem des de la superfície fins als 450 metres aproximadament. Es troba des del nord-est Atlàntic i el Mediterrani fins a la costa del Senegal.

 

Com s’alimenta?

Tot i la seva mida les sepioles són carnívores i s’alimenten de petits crustacis i peixos petits amb l’ajuda d’un bec molt potent que recorda al d’un lloro. Solen posar-se al substrat esperant el moment oportú per caçar alguna presa que els passi per sobre.

 

Com es reprodueix?

El mascle fecunda a la femella introduint-li l’hectocòtil (en mascles, un dels braços modificat que fa la funció de penis) al mantell. Per poder-ho fer el mascle abraça a la femella des de sota de manera que els dos caps queden en la mateixa direcció. A diferència de la majoria de mol·luscs, les sepioles tenen desenvolupament directe, és a dir, no passen per fase de larva. Els ous de la posta estan protegits per un cordó gelatinós. Al Mediterrani la reproducció es dóna de març a novembre.

 

Es pot confondre?

A les nostres aigües trobem 6 espècies de sepioles, totes elles són pràcticament impossibles de diferenciar a ull nu degut principalment a la seva mida. Tot i això la més comuna al nostre mar és la Sepiola rondeleti.

 

Curiositats

· Les sepioles tenen un gran interès econòmic, ja que formen part de la gastronomia del nostre país.

· Les sepioles canvien la textura de la seva pell per a apropar-se o causar confusió a les seves preses o als seus depredadors.

· La sepiola més comuna, la Sepiola rondeleti, porta el nom d’un metge i naturalista francès anomenat Guillermo Rondelet.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Cephalopoda, Ordre: Sepioidea, Família: Sepiolidae, Gènere: Sepiola

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB