» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 10. Cucs » Eupolymnia nebulosa es / en

Nom científic: Eupolymnia nebulosa

(Montagu, 1818)

Nom comú:

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 500m

Mides: Fins a 15cm

Com és?

És un cuc marí que té el cos recobert de pedretes i fragments de closques que s'adhereix ell mateix amb una mucosa per a protegir-se. La part més visible de l'animal són els seus tentacles de fins a 25 centímetres, que normalment manté desplegats i que són d'un color variable entre el taronja o rosat i el marró amb tonalitats més o menys blanquinoses. El cos no es fàcil de veure ja que normalment està protegit per la coberta i amagat sota les pedres, però és de color taronja, format per uns 100 segmants i té una mida de fins a 15cm de longitud amb un diàmetre d'1cm. Apart, el cos també està dividit en dues regions, una toràcica de 17 segments, on hi té els 3 parells de brànquies que són visibles i de color vermell, i una altre d'abdominal amb uns 80 segments i que comprèn la resta del cos que es trova protegit per la coberta de closques i pedres.

 

On viu?

Viu normalement protegit entre les pedres, a les escletxes o a la part inferior, tot i que també es pot trobar en zones més sorrenques malgrat que no és el seu ambien idoni.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta mitjançant els tentacles amb els que captura particules en suspensió i petits animals planctònics que transporta cap a la boca amb un moviment dels cilis.

 

Com es reprodueix?

Se'n sap poc de la seva forma de reproducció apart de que realitzen les postes en forma de sacs d'ous des de finals de febrer fins a començaments de juny i que arriben a l'edat reproductora al primer o el segon any d'edat segons la regió.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre fàcilment amb altres espècies de la mateixa familia (Terebellidae), sobretot si no es disposa de llum per a apreciar la coloració. Els punts blancs als tentacles són un tret que pot ajudar a la diferenciació.

 

Curiositats

· La seva distribució és molt àmplia i es pot trobar a les costes de tot el món on les aigües no son massa fredes.

· Una peculiaritat d'aquesta espècie és que la seva taxa de reproducció és directament proporcional a la temperatura entre 10 i 20 ºC.

· Vigileu si gireu pedres en una immersió, ja que aquest cuc és una "delicatessen" per a peixos com sards o julies, que s'hi llancen amb voracitat a sobre si el tenen a l'abast.

 

Taxonomia

Filum: Anèlids, Classe: Poliquets, Ordre: Canalipalpata, Subordre: Terebellida, Família: Terebellidae, Gènere: Eupolymnia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB