Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 11. Cucs - Planàries » Pseudobiceros splendidus es / en

Nom científic: Pseudobiceros splendidus

(Lang, 1884)

Nom comú: Cast: Gusano plano negro; Eng: Red-rim flatworm; De: Strudelwurm

Grup: 11. Cucs - Planàries

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 20 m

Mides: Fins a 6 cm

Com és?

Té el cos allargat, arriba fins a uns 6 centímetres de longitud i la seva forma general és ovalada, arrodonida en els extrems i de textura llisa. En aigües mediterrànies l'animal té color negre o violeta molt fosc, mentre que en aigües Atlàntiques sembla que el color de base és marró, més o menys fosc, però sempre amb una banda de color taronja o groc situada al voltant del cos i vorejada en color fosc per la part exterior. Té una inflor dorsal ben formada al llarg de tot el cos. La part inferior del cos és de color gris blavós. A la part frontal té dos tentacles ben definits, d'extrem apuntat i voluminosos a la base, formats per un plec de la vora davantera del cos. Després d'ells, disposa de diversos grups d'ocels (òrgans visuals) disposats en forma de ferradura i que permeten a l'animal orientar-se en funció de la llum que percep. Normalment fugen de la llum intensa. Per desplaçar-se disposa d'una ventosa situada una mica abans de la part central del cos, just després de l'orifici sexual femení, que li permet fixar-se al substrat en condicions adverses del medi, com corrents de marea o temporals.

 

On viu?

Viu al Mediterrani, a l'oceà Atlàntic africà i en aigües australianes. Viu sobre fons rocosos rics en algues calcàries, esquerdes o intersticis de penyals a una profunditat de 10 a 20 metres. Té dificultats en moure's sobre el fons, encara que pot nedar gràcies a ondulacions sincròniques de tot el cos.

 

Com s'alimenta?

No es coneix amb detall com s'alimenta, però, generalment, els platihelmints són carnívors i s'alimenten d'altres invertebrats, molt sovint petits ascidis com les clavellines.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita (mascle i femella alhora). Disposa d'un òrgan de copulació masculí doble situat una mica per darrere de la faringe i dirigit cap endavant. L'aparell sexual femení té úters ramificats.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Pseudoceros velutinus que també es troba en aigües mediterrànies i generalment és completament negre tot i que a vegades també mostra ratlles ataronjades molt visibles. Cal observar sota una lupa binocular a Pseudobiceros splendidus per descobrir que la banda ataronjada que recorre tot els voltants de l'animal, entre l'anvers i el revers hi ha una banda fina de color fosc. També té petits punts clars sobre tota la cara dorsal. També es pot confondre amb Pseudobiceros hymanae, una espècie semblant, però que es troba a la zona de l'Indo-Pacífic, mentre que Pseudobiceros splendidus és mediterrània i atlàntica.

 

Curiositats

· Tenen una gran capacitat de regeneració.

· També es coneix com a Pseudoceros superbus.

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Subfílum: Turbellaria, Infrafílum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Cotylea, Família: Pseudocerotidae, Gènere: Pseudobiceros

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB