Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Clathrina clathrus es / en

Nom científic: Clathrina clathrus

(Schmidt, 1864)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: 3 - 30 m

Mides: Fins 10 cm

Com és?

És una esponja que si ens la mirem de prop, la seva estructura sembla feta d’una sèrie de tubs connectats entre si. Aquests tubs semblen recoberts per una mena de mantell viscós i translúcid. És de color groc i té formes molt variables. La mida de l’esponja és d’uns 5 a 9 centímetres. El diàmetre dels tubs que forma és d'1-2 mil·límetres.

 

On viu?

Viu en entrades de coves, en zones ombrívoles i amagades o en parets verticals. Són força abundants. La podem trobar a una profunditat de 3 a 30 metres.

 

Com s’alimenta?

L’esponja es dedica a filtrar aigua del mar. Agafa aigua pels foradets petits que té per tot el cos, en recull totes les partícules que li serveixin d’aliment i expulsa l’aigua que ha filtrat per un forat més gran, que normalment té a la part superior del cos.

 

Com es reprodueix?

Les esponges són hermafrodites, és a dir, tenen els dos sexes. Alliberen els espermatozous a l’aigua i aquests neden fins a una altra esponja i la fecunden. N’han de produir molts perquè algun arribi a una altra esponja.

 

Es pot confondre?

Sí, amb la Clathrina contorta Minchin 1905, però es distingeixen perquè la Clathrina contorta Minchin 1905 no té aquesta mena de mantell translúcid que veiem a la Clathrina clathrus (Schmidt, 1864), sinó que externament només veiem una estructura en forma de tubs, amb aparença més dura i rígida.

 

Curiositats

· En aquesta espècie en concret és molt curiós de veure que sempre es troben orientades cap al sud, no se’n troben mai amb orientació nord.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Calcària, Ordre: Clathrinida, Família: Clathriniidae, Gènere: Clathrina, Espècie: Clathrus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB