Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Aplysina aerophoba es / en

Nom científic: Aplysina aerophoba

Nardo, 1843

Nom comú: Cat: Esponja d’or, Cast: Esponja de tubo amarilla

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 15 m

Mides: Fins 10 cm

Com és?

Aquesta esponja de color groc ataronjat forma unes columnes perforades per la punta (els òsculs) que recorden a xemeneies. Aquestes xemeneies poden arribar als 10 cm d’alt i als 2 cm d’ample aproximadament; és normal trobar moltes d’aquestes xemeneies juntes i fusionades per la base.

 

On viu?

La trobem sobre roques properes a la costa (sublitoral) des del mar cantàbric fins al mediterrani. Viu damunt de superfícies horitzontals que reben directament la llum del sol, per tant no la trobem a gaire profunditat.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de petites partícules que trobem a l’aigua (restes de matèria orgànica, bacteris...). Les esponges com Aplysina aerophoba Nardo, 1843, filtren aquestes partícules pels òsculs (que recordem que eren els forats que hi ha per l’esponja) i entren a una mena de cambres que tenen al seu interior on s’absorbeixen.

 

Com es reprodueix?

Les esponges tenen reproducció sexual i asexual a part d’una gran capacitat de regeneració. Tot i que són hermafrodites, no es poden autofecundar. Han d’alliberar l’esperma a l’aigua i esperar que l’esperma d’una altra esponja entri pels òsculs i pugui fecundar l’òvul que tenen al seu interior.

Així es forma una larva nedadora que també sortirà per l’òscul; aquesta larva, quan és immadura, és atreta per la llum. Una vegada ha madurat deixa de ser atreta per la llum i és atreta pel fons.

Una vegada ha arribat al fons es fixa i forma una altra esponja.

 

Es pot confondre?

És confon molt fàcilment amb una espècie del mateix gènere, l’Aplysina cavernicola (Vacelet, 1959), les diferències no es veuen a simple vista, ja que són molt sotils. Tot i això sabem que l’Aplysina cavernicola (Vacelet, 1959), com el seu nom indica, només viu en zones fosques com per exemple coves i té un color una mica més pàl·lid que l’Aplysina aerophoba Nardo, 1843.

 

Curiositats

· Aquest gènere d’esponges és bastant estudiat per les substàncies tòxiques que contenen que els serveixen per produir mal gust als peixos que se les intenten menjar i com a antibiòtic contra diferents bacteris.

· El seu depredador principal és la Tylodina perversa (Gmelin, 1791), un opistobranqui que agafa el color groc característic de l’esponja a causa de la seva alimentació.

· Quan la treu de l’aigua, a causa del contacte amb l’oxigen, aquesta esponja es torna d’un color blau marí quasi negre.

· Abans aquesta esponja era coneguda com a Verongia aerophoba.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Verongida, Família: Verongidae, Gènere: Aplysina

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB