Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Cribrinopsis crassa es / en

Nom científic: Cribrinopsis crassa

(Andres, 1881)

Nom comú: Cast: Actinia gorda; Eng: Fat anemone; It: Attinia grossa; De: Fleischanemone

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 15 cm, el disc bucal d'uns 7 cm i els tentacles 5 cm

Com és?

Cribrinopsis crassa és una espècie solitària de colors que oscil·len de verd grisós a verd fluor. És un pòlip amb un peu de diàmetre d’uns 5 a 6 centímetres, la cavitat central del qual està dividida per envans. El peu s’acaba per una boca-anus al mig d’un disc de 96 tentacles disposats en 5 fileres. El disc oral pot sobrepassar els 7 cm. L’interior és molt simple, té una bossa de paret doble. Els tentacles són curts i arrodonits, amb un anell clar i una part de color rosa violaci. La columna és d’un color groc clar amb 48 fileres de berrugues púrpures-vermelloses vorejades per un color groc més intens que el de la columna.

 

On viu?

Al Mediterrani únicament (Adriàtic i part occidental).

 

Com es reprodueix?

Via sexuada: espècie ovípara. La fecundació s’efectua a l’aigua, les larves són nedadores. Els sexes són separats. La reproducció s’efectua quan la temperatura està al nivell més baix, ja que aquesta espècie és d’origen àrtic. Via asexuada: per fissió longitudinal al llarg del tronc.

 

Es pot confondre?

Sí, es pot confondre amb Condylactis aurantiaca, encara que aquesta última és de diàmetre superior, de color semblant però amb tentacles més fins i més llargs. El seu peu no està sobre un substrat dur i, a més, pot enfonsar-se a la sorra, mentre que Cribrinopsis crassa no.

 

Curiositats

· Cribrinopsis crassa és un macròfag depredador nocturn.

· Els tentacles tenen un tipus de cèl·lules urticants (cnidoblasts) que contenen càpsules amb forma d’arpons (nematocists o cnidocists) capaços d’injectar un verí.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actinaria, Subordre: Nyantheae Thenaria, Família: Actiniidae, Gènere: Cribrinopsis

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB