Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Anemonia viridis es / en

Nom científic: Anemonia viridis

(Forskal, 1775)

Nom comú: Cat: Anemone de mar comuna, Cast: Anémona común, ortiga de mar, Eng: Snakelocks anemone, opelet anemone, Fr: Anémone de mer verte, It: Morosa, Al: Wachsrose

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 cm

Mides: Fins a 7 cm de diàmetre de base, columna de 10 cm d'altura, i tentacles de fins a 20 cm de longitud

Com és?

Aquesta anemone de la família Actiniidae presenta una columna de fins a 10 centímetres d'alçada, una base d'aproximadament 7 cm de diàmetre, la qual és poc adhesiva i suctora, i té fins a 200 tentacles, disposats en 6 corones al voltant de l'obertura bucal, de fins a 20 cm de longitud. Mentre que el cos, cilíndric, pot ser blanc, groguenc, verd o rogenc, els tentacles, poc retràctils i molt fràgils, poden mostrar diferències de tonalitat depenent de la profunditat a la qual habita l’anemone, la qual cosa està directament relacionada amb l'absència / presència d'algues simbionts en el seu interior: en aigües profundes adquireix coloracions grisenques, mentre que en aigües superficials presenta tonalitats verd brillant a causa de les zooxantel·les endosimbionts. A més, les puntes dels tentacles solen mostrar una coloració violeta o rosada.

 

On viu?

Aquesta espècie acostuma a viure en petits grups sobre esquerdes i escletxes de fons rocosos d'aigües superficials temperades o càlides generalment ben il·luminades, ja que és relativament resistent als canvis de temperatura i salinitat. Es tracta d'una espècie molt comuna a tota la Mediterrània i Atlàntic sud d'Europa i no habita en aigües de més de 20 metres de profunditat.

 

Com s'alimenta?

Amb ajuda dels tentacles pot capturar des de petits invertebrats com copèpodes i amfípodes, fins a musclos i peixos de poca grandària. A més, manté una relació de simbiosi amb zooxantel·les ubicades en el seu tub digestiu, les quals, gràcies a l'energia procedent de la llum solar, li subministren a l’anemone hidrats de carboni, lípids i proteïnes, mentre que l'anèmona proveeix a les algues d’aliments metabolitzats com CO2, compostos de nitrogen reduïts, etc.

 

Com es reprodueix?

Té la capacitat de reproduir-se asexualment per bipartició o sexualment per producció d'òvuls i espermatozoides.

 

Es pot confondre?

El seu aspecte pot assemblar-se al de les anemones Cribrinopsis crassa o Condylactis aurantiaca. Encara que la primera és també verda, aquesta presenta tentacles més gruixuts i curts, mentre que la segona mostra una coloració més groguenca i una forma que recorda al sol, a més d'habitar majoritàriament a majors profunditats i al bell mig de la sorra.

 

Curiositats

· Entre els tentacles poden trobar-se organismes d'altres espècies, els quals estableixen associacions més o menys estretes amb l'anemone: des d’aranyes de mar com Maja crispata, fins a decàpodes com Periclimenes, crancs com Scyllarus arctus o Inachus phalangium, o peixos com Gobius bucchichii o Chromis chromis.

· Quan és molestada, segrega substàncies molt urticants que poden causar coentor més o menys greu a nivell cutani. En aquest cas, es recomana retirar els tentacles adherits a la pell i aplicar amoníac diluït, alcohol o qualsevol altra pomada adient d'ús tòpic per alleujar el dolor.

· La vida en aqiari és relativament fàcil, sempre que s'ubiqui a l’anemone en tancs de 50 litres com a mínim amb una ventilació i il·luminació adequades.

· Aquesta anèmone es pot cuinar, generalment mesclada amb farina i ou. És el que es coneix com "ortiga de mar" i té un gust molt intens.

· Aquesta espècie també es coneix com a Anemonia sulcata.

· Un error força comú és anomenar a aquests cnidaris "anènoma", quan en realitat es pronuncia [a-ne-mó-ne] i s'escriu "anemone".

 

Taxonomia

Filum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actiniaria, Subordre: Nyantheae, Infraorden: Thenaria, Superfamília: Endomyaria, Família: Actiniidae, Gènere: Anemonia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB