Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Oblada melanura es / en

Nom científic: Oblada melanura

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Oblada, aurada, doblada, platejada, virador. Cast: Oblada. Eusk: Buztanbeltz. Ang: Saddled seabream. Fr: Oblade. It: Occhiata. Al: Brandbrasse.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: De 15 a 30 cm

Com és?

El cos d'aquest peix és ovalat i comprimit lateralment, de color grisenc amb unes franges motejades fosques longitudinals i difuses, i amb la part ventral platejada. La boca està orientada cap amunt, al contrari que els sargs, i les mandíbules són iguals en longitud, amb diverses fileres de dents a cada mandíbula. L'aleta dorsal té 11 radis espinosos i 13 o 14 tous, i l'aleta anal té 3 radis espinosos i 12-14 tous. Un tret distintiu és la taca negra en el peduncle caudal en forma de cadira de muntar i rodejada de blanc.

 

On viu?

Viu formant bancs a mar obert, però sempre a prop de la costa o d'accidents del fons marí, a prop de les roques i entre les algues. S'estén per tot el Mediterrani, i per l'Atlàntic oriental,  des del Mar Cantàbric passant per Portugal fins a Angola.

 

Com s'alimenta?

És omnívor i s'alimenta bàsicament d'algues i de petits invertebrats bentònics. A vegades, però, també les podem observar caçant grups de peixos petits amb un comportament força agressiu.

 

Com es reprodueix?

Es hermafrodita i la fecundació és externa. Es reprodueix a finals de la primavera, i les larves romanen en el plàncton fins a finals d'estiu.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre eventualment amb el sarg Diplodus sargus sargus (Linnaeus, 1758), tot i que aquest  té un cos més ovat i alt, amb estries verticals de color fosc i el marge posterior de la cua negrós, però poden ser molt atenuades o arribar a desaparèixer i és llavors quan el podríem confondre.

També es pot confondre amb Diplodus bellottii (Steindachner, 1882) en la costa africana que va des de Gibraltar al Senegal i a les Illes de Cabo Verde, ja que té la mateixa mida aproximadament i es mou en les mateixes fondàries, però D. bellottii  (Steindachner, 1882) té una petita taca en l'axil·la de l'aleta pectoral, i una línia longitudinal fosca travessant-li el cos en comptes de les diverses franges motejades longitudinals que travessen el cos d'O.melanura  (Linnaeus, 1758), però igual que amb el sarg, si aquestes marques són molt atenuades o desapareixen, pot donar lloc a confusió, tot i que s'ha de prestar atenció al cos de D. bellottii (Steindachner, 1882), que és més alt amb una forma més arrodonida i les aletes pelvianes més grans.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Sublasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Sparidae, Gènere: Oblada

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB