Com és?
Mesuren uns 13 centímetres de diàmetre aproximadament. Tenen el cos lleugerament ovalat amb tot de punxes que l'envolten. Aquestes punxes, d'uns 2 cm aproximadament, són de color violeta i tenen la punta de color blanc. La quantitat de blanc varia força, així doncs, podem trobar un eriçó amb les punxes quasi totes blanques i un altre amb les punxes totalment violetes.
On viu?
Aquests eriçons busquen zones d'ombra, viuen entre les escletxes de les roques o en prats de posidònia (una planta marina molt típica de les costes catalanes). Tot i que són molt abundants en els primers metres els podem trobar fins als 90 metres aproximadament. El trobem al Mediterrani i l'Atlàntic.
Com s'alimenta?
És una espècie omnívora (menja de tot), encara que té una gran predilecció per les algues. Sol alimentar-se a la nit, quan no té depredadors. Quan l'aliment escasseja aquests animals poden fer disminuir la seva activitat reproductora per desenvolupar l'aparell digestiu i així poder assimilar millor l'aliment.
Com es reprodueix?
Aquests animals tenen els sexes diferenciats, tot i que, a simple vista no s'aprecia. Els mascles alliberen l'esperma a l'aigua i les femelles els òvuls, la fecundació és externa. Es reprodueixen principalment a la primavera i a l'estiu encara que poden fer-ho la major part de l'any.
Es pot confondre?
Hi ha un altre eriçó de mar molt comú a les nostres aigües que pot crear certa confusió, el Paracentrotus lividus. Aquesta espècie té una gran diversitat de color, trobem individus vermells, verds i violetes; en aquest últim cas el diferenciarem perquè el Paracentrotus té el cos més petit i les punxes més llargues que Sphaerechinus.
Curiositats
· Aquest animal pertany al grup dels equinoderms. La paraula equinoderm prové dels mots grecs echinos i derma que volen dir "eriçó" i "pell", és a dir, animal que té la pell com un eriçó
· Són uns animals relativament perillosos a causa de les seves punxes que es trenquen fàcilment
· El seu depredador no és un peix sinó una estrella de mar, la Marthasterias glacialis
· Aquests eriçons es cobreixen amb trossos d'algues i petxines per camuflar-se
Taxonomia
Fílum: Echinodermata, Classe: Echinoidea, Subclasse: Euechinoidea, Ordre: Temnopleuroida, Família: Toxopneustidae, Gènere: Sphaerechinus |