Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aplysia punctata es / en

Nom científic: Aplysia punctata

Cuvier, 1803

Nom comú: Cat: Llebre de mar tacada, Cast: Liebre de mar manchada, Eng: Spotted sea hare, Fr: Lièvre de mer taché, Ale: Gemeiner Seehase

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió en praderia

Fondària:

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

La seva longitud habitual és d'uns 7 centímetres. Encara que els juvenils són gairebé tots de color vermellós, el color del cos dels adults varia del verd al marró, de vegades vermell i fins i tot negre violaci. El cos està esquitxat de taques més clares encara que de vegades les taques són fosques. Ocasionalment apareix també un tramat de color negre. El cos té un aspecte una mica bombat i a banda i banda del dors, presenta unes extensions laterals que li permeten nedar, encara que no tan bé com altres espècies del mateix gènere, ja que la unió d'aquestes és molt alta respecte del cos i per això perd mobilitat. En el cap disposa d'uns òrgans sensorials, que són moderadament llargs i semblen enrotllats sobre el seu eix. La closca és interna, la qual pot tenir fins a 4 cm de longitud, és molt fràgil i translúcida.

 

On viu?

Es pot trobar en aigües superficials, sobre fons fangosos i sorrencs a molt poca profunditat, al voltant dels 5 metres. De dia solen amagar-se en zones d'ombra i tranquil·les i són actives de nit quan surten a pastar en els alguers. En algunes ocasions, especialment a l'estiu, pot aparèixer en gran nombre sobre algues del gènere Ulva, el seu aliment preferit a les nostres costes, encara que també la trobem sobre algues Codium.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'algues vermelles i verdes, depenent del seu estat vital.

 

Com es reprodueix?

Totes són hermafrodites simultàniament, així dos animals sempre formen parella. Les postes d'aquesta espècie tenen lloc a la primavera i a l'estiu i són de color rosat, apareixent disposades en forma de tires embolicades entre si.

 

Es pot confondre?

Pot confondre's amb Aplysia fasciata, però aquesta té les vores de les expansions laterals de color vermell. Els juvenils d'aquesta espècie també es poden confondre amb Aplysia parvula, però aquesta espècie té les vores de les expansions laterals de color negre.

 

Curiositats

· Es creu que el color de base de l'animal depèn bàsicament de la seva alimentació. Els exemplars juvenils són de color vermell intens perque s'alimenten d'algues vermelles, mentre que els adults són de color verd marró, ja que s'alimenten d'algues verdes.

· Al ser molestats, alguns exemplars excreten un líquid, suposadament defensiu, de color púrpura intens.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Anaspidea, Família: Aplysiidae, Gènere: Aplysia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB