Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Calma glaucoides es / en

Nom científic: Calma glaucoides

Alder & Hancock, 1854

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 5 m

Mides: Fins a 25 mm

Com és?

És un nudibranqui d'uns 12 a 25 mil·límetres de longitud, amb el cos aplanat i color entre blanc i beix. Les cerates (prolongacions de l'epidermis que s'estenen en forma de filaments) són punxegudes i translúcides de la mateixa tonalitat que el dors de l'animal i amb les puntes groguenques. Els animals sexualment madurs mostren les gònades a través de la part dorsal del seu cos, que és translúcida.

 

On viu?

S'ha localitzat a la Costa Brava a cales de Begur o Roses, a l'Atlàntic al nord-est de Noruega i al Mediterrani occidental. És una espècie molt poc abundant.

 

Com s'alimenta?

Aquesta espècie s'alimenta exclusivament d'ous de peixos teleostis. Sobretot d'ous d'espècies com Lepadogaster lepadogaster, Lepadogaster purpurea, Lepadogaster candollei, Parablennius gattorugine o Parablennius pilicornis.


Com es reprodueix?

Calma glaucoides és un nudibranqui del qual no es coneixen els detalls de la reproducció. Els nudibranquis generalment són hermafrodites, és a dir, actuen al mateix temps com a mascles i com a femelles. Copulen col·locant-se junts i en sentits oposats, intercanvien l'esperma i així es fecunden recíprocament. Això sol passar durant els mesos de primavera i estiu.


Es pot confondre?

Es pot confondre amb Calma gobioophaga, però es diferencia coherentment en alguns caràcters morfològics, com la longitud de cos i l'amplada (Calma glaucoides és més àmplia i més llarga), en la mida i posició dels ulls, en la forma i mida dels tentacles (petit i agut en Calma glaucoides i gran i semblant a un dit en Calma gobioophaga). Calma gobioophaga s'alimenta sobre els ous de Gobius niger, a diferència de Calma glaucoides que s'alimenta sobre els ous de peixos dels gèneres Lepadogaster o Parablennius.


Curiositats

· Glaucoides significa blavós.

· Rares vegades s'ha vist fora de les masses d'ou de peix sobre les quals s'alimenta.

· No té anus, aparentment perquè el seu aliment és tan complet i nutritiu que no genera desperdicis.


Taxonomia

Filum: Mollusca, Ordre: Nudibranchia, Família: Calmidae, Gènere: Calma

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB