Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Candiella manicata es / en

Nom científic: Candiella manicata

(Deshayes, 1853)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: FIns a 30m

Mides: Fins a 15mm

Com és?

Es tracta d'un nudibranqui petit que no creix més de 15 mil·límetres de longitud. El seu cos és prim, rectangular i de color blanc (blanc opac), amb petites taques, més o menys allargades sobre l'esquena de color vermell fosc, marró, verd o negre. Les vores del mantell tenen pigments foscos. L'esquena és quasi plana. Té 4 parells de brànquies ramificades en forma d’arbre. El rinòfors tenen els extrems ramificats. A més, presenta 3 o 4 parells de tentacles llargs, prims i simètrics.

 

On viu?

Aquest nudibranqui viu en zones rocoses i poc profundes, no es troba per sota dels 30 metres. Normalment es troba entre les parets rocoses molt poblades per algues o esponges. Normalment es troba al Mediterrani i també a la costa atlàntica de França i Espanya.

 

Com s’alimenta?

Aquest nudibranqui s’alimenta de petits pòlips coral·lins, com per exemple les espècies Cornularia cornucopiae o Clavularia crassa.

 

Com es reprodueix?

És un organisme hermafrodita. Tot i això la fecundació és creuada i no sol haver-hi autofecundació. La posta té forma d'espiral i normalment és de color blanc, però pot adquirir diferents tonalitats segons l’alimentació.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Candiella plebeia; però aquesta és més gran (16-30 mm), més fosca i amb els tentacles orals més curts. També es pot confondre amb Candiella striata, tot i que les línies negres d'aquesta última haurien de ser un tret distintiu suficient per a no confondre-les.

 

Curiositats

· L'etimologia del nom de la família d'aquesta espècie té el seu origen en el Déu del Mar, Tritó, i en les taques que caracteritzen aquest nudibranqui.

· Fins a finals del 2020, aquesta espècie es coneixia com a Tritonia manicata. Investigacions de Korshunova i Martynov van determinar llavors que tornaven a pertànyer al gènere Duvaucelia al que ja havien estat assignades anteriorment. Al 2023, però, De Vasoncelos et al, després d'ampliar els estudis genètics de la família dels Tritoniidae, determinen que s'ha de recuperar una denominació anterior i per tant el nom acceptat des de finals del 2023 de l'espècie és Candiella manicata.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Tritoniidae, Gènere: Candiella

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB