» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Jorunna tomentosa es / en

Nom científic: Jorunna tomentosa

(Cuvier, 1804)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 10m

Mides: Fins a 6cm

Com és?

Nudibranqui de cos ovalat i aplanat dorsoventralment. El mantell està recobert per tubercles (porció engruixida que és capaç de emmagatzemar substáncies de reserva) amb espícules, que li donen una textura semblant al vellut, i rinòfors (apéndixs sensorials situats al cap amb funcions táctils i quimioreceptives) no ramificats. Les bránquies tenen entre 10 i 11 fulles. La vora anterior del peu está surcada. Els tentacles orals tenen forma de dit. El mantell es de color marró-blanquinós amb taques més fosques de diferents tamanys. Per darrere del rinófor esquerre hi han dues taques circulars marró fosc i tres per darrere del dret. La part inferior del mantell, peu i rinòfors són blanquinosos, aquests últims amb taques marrons. Les fulles branquials són del mateix color que el mantell.

 

On viu?

El trobem al Mediterrani (Península Ibérica, França, Italia), Illes Canàries, Azores i Atlántic (França, Gran Bretanya i Escandinàvia). Present en aigües poc profundes.

 

Com s'alimenta?

És carnívor, s'alimenta d'esponges com Halichondria panicea, Haliclona cinera, Haliclona oculata, Hemimycale columella, Cliona celata, Hymeniacidon sanguínea o Mycale littoralis.

 

Com es reprodueix?

Els nudibranquis són hermafrodites, copulen de dos en dos i hi ha un intercanvi d'esperma. Hi ha conexió directa entre els orificis genitals. Posa ous un a continuació de l'altre en forma de cordó. El baix número de exemplars observats fa difícil establir alguna hipótesi sobre el seu cicle de vida.

 

Curiositats

· En el cas dels doridacis és normal trobar mides molt diferents d'exemplars al mateix temps. Aquesta coincidencia queda explicada perquè els individus reproductors no moren inmediatament després de la posta, sinó vàries setmanes més tard, el que fa posible que coincideixin diferents generacions.

· Se sospita que pot tenir un cicle biannual, el que implicaria un creixemen molt lent durant el primer any, ja que durant aquest període seria solzament d'uns 5mm, i un segon any amb un creixement més ràpid en el que es pasaria de fins a 5cm.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gasteropoda, Infraclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Doridina, Superfamília: Eudoridoidea, Família: Dorididae, Gènere: Jorunna

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB