» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 20. Peixos cartilaginosos » Squatina squatina es / en

Nom científic: Squatina squatina

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Angelot, Cast: Angelote, Ang: Angelshark, Fr: Ange de mer commun, Ale: Engelhai

Grup: 20. Peixos cartilaginosos

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària: Fins als 150m

Mides: Fins a 2,4m

Com és?

Squatina squatina (Linnaeus, 1758) té un cos ample amb el cap gran i pla. Les aletes pectorals, carnoses, s'estenen a banda i banda del cap sense soldar-s'hi. Dues aletes dorsals petites, situades per darrera de les ventrals. No té aleta anal. Té cinc parells de fenedures branquials i presenta una coloració terrosa sense taques al cos. Els mascles arriben als 180 cm de longitud, les femelles han arribat gairebé als 2 metres i mig.

 

On viu?

Viu al nord-est de l'Atlàntic: el sud de Noruega, Suècia i les Illes Shetland, al Marroc i al Sàhara Occidental, incloses les Illes Canàries i la Mediterrània. Durant el dia es troba parcialment soterrat en el fons de sorra o fang amb una actitud desmanyotada. A la nit neda pel fons enèrgicament. La seva distribució va des de la costa fins a fondàries de 150 m.

 

Com s'alimenta?

Menja peixos plans (palaies i llenguados), també petits taurons, rajades, mol·luscs i crustacis. Quan està amagat a la sorra, només li surten els ulls; amb aquesta postura pot assetjar les preses, que captura saltant sobre elles amb la boca oberta.

 

Com es reprodueix?

Els mascles assoleixen la maduresa sexual als 180 centímetres, i les femelles entre els 125 i 165 centímetres. És ovovivípar aplacentari. A la primavera les femelles surten dels amagatalls de les fondàries per apropar-se a les aigües costaneres més somes, on donen ventrades de 9 a 20 individus de 24 a 30 centímetres de longitud total.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Squatina oculata Bonaparte, 1840 o amb Squatina aculeata Cuvier, 1829.


Curiositats

· Per culpa de la pesca d'arrossegament aquest tauró es considera pràcticament extingit al Mediterrani.

· Avui dia està classificat a la llista vermella d'espècies en perill d'extinció com a "critically endangered", en perill crític, que és just l'esglaó previ al de l'extinció.

· A les Illes Canàries viuen algunes de les últimes poblacions estables d'aquest tauró.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Chondrichthyes, Subclasse: Elasmobranchii, Ordre: Squatiniformes, Família: Squatinidae, Gènere: Squatina

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB