Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Berghia verrucicornis es / en

Nom científic: Berghia verrucicornis

(A. Costa, 1864)

Nom comú: Cat, Cast, Eng i De: Berghia; Fr: Berghia azurée; It: Berghia azzurra

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 30 m

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

La Berghia té el cos blanc i allargat, amb els cerates (expansions laterals) de color blanc disposats en 8-9 parells de grups amb un anell taronja a la punta. També s’hi pot observar la glàndula digestiva de color castany. Els rinófors (o banyes) taronges i amb l’àpex blanc, es troben disposats en massa i són més allargats que els tentacles orals. Entre aquests dos presenta un parell de taques taronges. La part posterior dels rinòfors, a vegades de color taronja, porta uns petits tubercles o laminetes. Davant dels rinòfors hi ha sovint dues taques taronges allargades.

 

On viu?

Habita a la superfície (fins als 30 metres), la major part del temps a prop d’anèmones de mar com Sagartia i Aiptasia i altres hidroïdeus. Es distribueix per l’Atlàntic Oriental, l’Atlànitc Oest i el Mediterrani. És una espècie poc abundant.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta d’anèmones dels gèneres Aiptasia i Sagartia. Com tots els nudibranquis i els mol·luscs en general s’alimenta raspant l’aliment amb la ràdula.

 

Com es reprodueix?

Els nudibranquis són hermafrodites, és a dir, durant la copulació no es distingeix un mascle d’una femella, però la fecundació és majoritàriament creuada i la realitzen pel cantó dret de l’individu de manera que queden disposats de forma oposada. Aquest tipus de reproducció els permet treure un màxim rendiment de la trobada, ja que els dos són capaços de pondre ous. D’aquesta posta, que es troba en una massa gelatinosa, surt una petita larva que viu en el plàncton i té una petita closca que perdrà durant la metamorfosi quan passi a viure al fons. Així passarà a un estadi juvenil i posteriorment a adult. Això sol passar durant els mesos de primavera i estiu.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Berghia coerulescens.

 

Curiositats

· Es poden tenir en aquaris

 

Taxonomia

Ordre: Nudibranchia; Subordre: Aeolidina; Superfamília: Euaeolidoidea; Família: Aeolidiidae; Gènere: Berghia
» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB