Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Sycon raphanus es / en

Nom científic: Sycon raphanus

Schmidt, 1862

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària:

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

És un esponja que viu sempre en solitari. Fa una alçada d'1-1,5 centímetres, és molt petita. Té una superfície punxant i aspra, degut a l'elevat nombre d’espines petites que li surten del cos. Té una coloració blanca o gris clar. Té l’òscul (forat que té al mig) rodejat d’una corona d’espícules (com unes espines que formen l’esquelet de l’esponja).

 

On viu?

És poc abundant, normalment es troba entre 1 i 10 metres de fondària, sobre cordes de boies i sota de pedres.

 

Com s'alimenta?

L'esponja filtra aigua del mar. Aspira aigua pels foradets minúsculs que té per tot el cos, agafa totes les partícules d’aliment que hi pugui trobar, i expulsa l’aigua que ja ha filtrat per l’òscul, un forat més gran que té al mig del cos.

 

Com es reprodueix?

Less esponges són hermafrodites, és a dir, tenen els dos sexes. Alliberen els espermatozoides a l’aigua i aquests neden fins a una altra esponja i la fecunden. N’han de produir molts perquè algun arribi a una altra esponja.

 

Es pot confondre? 

Es pot confondre amb Thenea muricata (Bowerbank, 1858) o amb Sycon elegans, totes dues esponges de mida petita i color blanquinós. Es diferencien perquè Sycon raphanus Schmidt, 1862 té una petita corona d’espines al voltant del forat central que sobresurten, i té una forma molt arrodonida. Thenea muricata (Bowerbank, 1858) té un aspecte més suau al tacte. Pel que fa a Sycon elegans, que és una mica més petita, a més aquesta última disposa d'una doble corona d'espines mentre Sycon raphanus només en té una.

 

Curiositats

· Les esponges tenen una història molt antiga, són de les primeres formes d’animals que van existir. Són la forma més simple que pot tenir un animal, és a dir, forats per on entra l’aliment (la boca) i un forat per on surten les restes que no ha pogut menjar (anus).

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Calcárea, Ordre: Calcaronea, Família: Sycettidae,  Génere: Sycon, Espècie: Raphanus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB