Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Asparagopsis armata es / en

Nom científic: Asparagopsis armata

Harvey, 1855

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 6 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Cos constituït per un eix cilíndric bastant ramificat, de 10 a 20 cm d’alçada, de color rosat. A part de les ramificacions de l’eix principal, presenta dos tipus diferents de branques: unes dirigides cap al substrat, que porten unes punxes semblants a les d’un arpó, i les altres, més petites i atapeïdes, amb aparença de petit plomall.

 

On viu?

Asparagopsis armata Harvey forma mates sobre substrat rocós, generalment inclinat, en indrets força batuts de la zona infralitoral (entre 1 i 6 m de fondària). Està present d’hivern a primavera. Té una distribució més restringida, és molt comú en el litoral espanyol i al Golf de Lleó, però és estrany trobar-la a Còrsega, Itàlia i nord d’Àfrica. Falkenbergia rufolanosa (Harvey) F. Schmitz té una estructura filamentosa, ramificada, que forma unes petites masses esfèriques, laxes, d’1 a 3 cm de diàmetre, de color rosat i de consistència cotonosa. Creix sobre diverses algues de la zona infralitoral. Present tot l’any. Es troba per tot el Mediterrani.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle vital té tres generacions, diferent de la resta d’algues que majoritàriament en tenen dues. En aquest cas, les generacions tenen diferent morfologia. A més, aquestes dues morfologies al principi es van considerar dues espècies diferents. El gametòfit (productor de gàmetes) és Asparagopsis armata Harvey i l'espècie que es coneixia com a ”Falkenbergia rufolanosa (Harvey) F. Schmitz” és l’esporòfit (productor d’espores). A part de tenir una forma diferent, també es diferencien per la seva distribució i l’època en el fet que estan presents.

 

Es pot confondre?

No.

 

Curiositats

· És una espècie invasora provinent del Pacífic, que va entrar al Mediterrani als anys 30.

· S'enganxa amb molta facilitat als vestits de busseig.

 

Taxonomia

Divisió: Rodophyta (algues vermelles), Ordre: Bonnemaisoniales, Família: Bonnemaisoniaceae

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB