Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Laurencia sp. es / en

Nom científic: Laurencia sp.

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 20 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

Alga formada per un eix cilíndric de 3 a 10 cm d’alçada i d'1 a 2 mm de diàmetre. Té una consistència carnosa. Està fixada al substrat mitjançant un disc del qual poden sorgir diverses branques. Coloració variada que va des del verd olivaci fins al porpra fosc.

 

On viu?

El gènere Laurencia en general viu a la zona infralitoral i ben il·luminada. Tot seguit, unes breus descripcions d'on viu cada espècie:

- Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux viu en indrets encalmats i bastant il·luminats, a la zona infralitoral superior.
- Laurencia papillosa (C. Agardh) Greville és molt comuna a les Illes Balears i al País Valencià, on viu en llocs batuts de la zona infralitoral superior.
- Laurencia pinnatifida (Hudson) Stackhouse és força freqüent en llocs batuts de la zona infralitoral superior, sobretot a l'hivern i a la primavera, enmig de les poblacions de Cystoseira i de Corallina.
- Laurencia hybrida (A.P. de Candolle) T. Lestiboudoisa és una espècie perenne (durant tot l'any manté la seva estructura), viu en llocs batuts i calmats de la zona infralitoral i lluminosa.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle vital té tres generacions, diferent de la resta d’algues que majoritàriament en tenen dues. En aquest cas, les generacions són iguals morfològicament.

 

Es pot confondre?

Possibles confusions entre Laurencia hybrida (A.P. de Candolle) T. Lestiboudoisa i Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux, la primera està distribuïda pel nord est atlàntic (des de les Shetland fins a les Illes Canàries) i Laurencia obtusa (Hudson) J.V. Lamouroux també la podem trobar en el nord-est atlàntic, i a més a més, al Mediterrani i al Mar Negre.

 

Curiositats

· El nom del gènere Laurencia és en honor a Laurencie, un naturalista francès.

· Laurencia pinnatifida (Hudson) Stackhouse és utilitzada com a condiment alimentari a causa del seu sabor picant.

 

Taxonomia

Divisió: Rodophyta (algues vermelles), Ordre: Ceramiales, Família: Rhodomelaceae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB