» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 05. Esponges » Axinella cannabina es / en

Nom científic: Axinella cannabina

(Esper, 1794)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 20 i 100m

Mides: Fins a 100cm

Com és?

Les esponges no tenen òrgans i estàn formades per un conjunt de cèl·lules que tenen una certa funcionalitat. El seu cos es buit i està constituït per porus o forats. És una esponja amb forma de columna que presenta crestes i protuberàncies, aquesta columna esta endurida ipot tindre forma d'arbust. És de colorgroguenc o taronja. Aquesta esponja sol fer entre 40 i 60 centímetres, tot i que pot assolir mides superiors.

 

On viu?

Aquesta esponja viu a una profunditat prominent entre 20 i 100 metres. La trobem en fons i pareds de roca ia vegades la trobemsobre fons fangosos.

 

Com s'alimenta?

Les esponges com hem dit estàn formades per uns porus per on entra l'aigua. L'esponja capta els nutrients i absorbeix l'oxigen. S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren que sol ser unes 200 mil vegades el volum de l'esponja en 24 hores. Principalment la seva alimentació consisteix en bacteris i petites partícules orgàniques.

 

Com es reprodueix?

Són gairebé sempre hemafrodites, és a dir, que un individu presentaels dos sexes, encara que també hi trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexualuna part de l'esponja es separa i d'aquesta part surt un nou individu. En la reproducció sexual intervenen els típics òvuls i espermatozoids. L'esperma és evacuat cap a l'exteriori mitjançant l'aigua arriba a una altra esponja i penetra pels porus on es fecundarà amb l'òvul.

 

És pot confondre?

És pot confondre amb Axinella polypoides ja que aquesta també pot tenir forma d'arbust i sol ser de color grog o taronja. Peró aquesta sol ser més petitai pot adquirir altres formes. En tot cas els òsculs (els orificis que expulsen l'aigua) d'Axinella cannabina són lleugerament visibles, quan en Axinella polypoides no sobresurten en cap moment.

 

Curiositats

· Les esponges ja fa molt de temps que habiten el planeta terra, concretament uns 600 milions d'anys. Pero la biologia d'aquesta espècie no està molt estudiada.

· Axinella cannabina en molts casos és una esponja incrustant. Això vol dir que té la capacitat de recobrir altres organismes, com les gorgònies, de qui aprofita o canibalitza l'esquelet.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfilum: Cellularia,Ordre: Axinellida, Família: Axinellidae, Classe: Demospongiae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB