Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Axinella cannabina es / en

Nom científic: Axinella cannabina

(Esper, 1794)

Nom comú:

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 20 i 100 m

Mides: Fins a 100 cm

Com és?

Les esponges no tenen òrgans i estan formades per un conjunt de cèl·lules que tenen una certa funcionalitat. El seu cos és buit i està constituït per porus o forats. És una esponja amb forma de columna que presenta crestes i protuberàncies, aquesta columna està endurida i pot tenir forma d'arbust. És de color groguenc o taronja. Aquesta esponja sol fer entre 40 i 60 centímetres, tot i que pot assolir mides superiors.

 

On viu?

Aquesta esponja viu a una profunditat prominent entre 20 i 100 metres. La trobem en fons i parets de roca i, a vegades, sobre fons fangosos.

 

Com s'alimenta?

Les esponges, com hem dit, estan formades per uns porus per on entra l'aigua. L'esponja capta els nutrients i absorbeix l'oxigen. S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren que sol ser unes 200 mil vegades el volum de l'esponja en 24 hores. Principalment la seva alimentació consisteix en bacteris i petites partícules orgàniques.

 

Com es reprodueix?

Són gairebé sempre hermafrodites, és a dir, un individu presenta els dos sexes, encara que també trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexual,una part de l'esponja se separa i, d'aquesta part, surt un nou individu. En la reproducció sexual, intervenen els típics òvuls i espermatozoides. L'esperma és evacuat cap a l'exterior i, mitjançant l'aigua, arriba a una altra esponja i penetra pels porus on fecundarà l'òvul.

 

És pot confondre?

Es pot confondre amb Axinella polypoides, ja que aquesta també pot tenir forma d'arbust i sol ser de color groc o taronja. Però, aquesta sol ser més petita i pot adquirir altres formes. En tot cas. els òsculs (orificis que expulsen l'aigua) d'Axinella cannabina són lleugerament visibles, mentre que, a Axinella polypoides, no sobresurten en cap moment.

 

Curiositats

· Les esponges ja fa molt de temps que habiten el planeta terra, concretament uns 600 milions d'anys. Però la biologia d'aquesta espècie no està molt estudiada.

· Axinella cannabina en molts casos és una esponja incrustant. Això vol dir que té la capacitat de recobrir altres organismes, com les gorgònies, de qui aprofita o canibalitza l'esquelet.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia,Ordre: Axinellida, Família: Axinellidae, Classe: Demospongiae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB