Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Asterina pancerii es / en

Nom científic: Asterina pancerii

(Gasco, 1870)

Nom comú: Cat: Estrella de capità petita, Cast: Estrella de capitán pequeña, Eng: Cushion star

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Entre 1 i 50 m

Mides: Fins a 1,5 cm

Com és?

Espècie de cos pentagonal, de fins a 1,5 cm de diàmetre i de coloració vermella o verdosa amb taques blanques. Cos amb els costats més o menys solcats i els angles arrodonits. Les vores dels braços tenen una sèrie d'espines petites, que els dóna un aspecte serrat.

 

On viu?

Especie endèmica del Mediterrani. Se sol trobar en praderies de Posidonia oceanica, sobre les fulles, encara que també entre els rizomes. En algunes ocasions se l'ha trobat sobre algues rodofícies incrustants. Viu a una fondària d'entre 1 i 50 metres.

 

Com s’alimenta?

Com la majoria d'Asteroideus, Asterina pancerii treu el seu estómac digerint el seu aliment, microalgues i microorganismes, que es troba a sota del cos. Posteriorment es desplaça a un lloc contigu i torna a digerir el que queda a sota de l'estómac.

 

Com es reprodueix? 

Les femelles protegeixen els ous de gran mida en el seu interior des de primavera fins a principis d’estiu, d’on neixen directament estrelles petites; això els confereix un potencial reproductiu i de dispersió molt baix.

 

Es pot confondre?

Se la pot confondre amb Asterina gibbosa encara que Asterina pancerii té una menor mida i una coloració diferent. També es pot confondre amb molta facilitat amb Asterina phylactica. Aquesta darrera, però, tot i que d'una forma prou subtil, té braços formats que s'individualitzen del cos. A Asterina pancerii, en canvi, els braços formen part del pentàgon del cos i no arriben a individualitzar-se amb claredat.

 

Curiositats

· Es tracta d’una espècie proterògina, és a dir, que en les primeres fases del seu creixement és una femella, i una vegada madura es torna mascle.

 

Taxonomia

Fíllum: Echinodermata, Classe: Asteroidea, Ordre: Spinulosa, Família: Asterinidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB