Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 02. Algues vermelles » Amphiroa rigida es / en

Nom científic: Amphiroa rigida

J.V. Lamouroux

Nom comú:

Grup: 02. Algues vermelles

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a diversos metres

Mides: De 2,5 a 8 cm d’alçada

Com és? 

Alga que forma masses denses de 2,5 a 8 centímetres d'alçada. Erecte i calcificada, de cos vegetatiu tubular o una mica aplanat, arborescent, articulat i molt ramificat dicotòmicament (cada eix es divideix en dues parts iguals) i regularment. Les branquetes estan disposades en diferents plans de l'espai i tenen un diàmetre entre 0,2 i 0,8 mm, tot i que les més properes a la base són sempre més gruixudes que les dels extrems. Es fixa al substrat per un disc ample. A causa de la calcificació, les branques són trencadisses. Coloració molt variable segons l'ambient en què es trobi: en llocs amb molt onatge té un color blanquinós, però també pot ser, rosada i vermella fins a violeta fosc. A simple vista es poden veure les estructures reproductores que se situen a les branquetes més extremes de l'alga. Són de forma arrodonida i no tenen peu, sinó que estan enganxades directament a la branca.

 

On viu?

Des del límit inferior de la marea baixa fins a diversos metres de profunditat (aproximadament 5 metres). En fons rocosos, il·luminats, encalmats o no gaire batuts. Sovint viu sobre altres algues, especialment fixada a Lithophyllum incrustans Philippi. Àmpliament distribuïda en tot el Mediterrani i freqüent a l'Atlàntic, Índic i Pacífic.

 

Quan es pot trobar?

Espècie present durant tot l'any.

 

Com es reprodueix?

Té un cicle complex que presenta tres formes vitals, una d'aquestes és sempre paràsita de l'individu que l'origina.

 

Es pot confondre?

Aquest gènere presenta dues espècies al Mediterrani que són difícils de diferenciar entre si. Per distingir-les cal fixar-se allà on viuen: Amphiroa rigida J.V. Lamouroux colonitza llocs amb aigües poc profundes ben assolellades. Amphiroa cryptarthrodia Zanardini, per contra, viu en zones ombrívoles properes al litoral.

 

Taxonomia

Imperi: Eukaryota, Regne: Plantae, Subregne: Biliphyta, Divisió: Rhodophyta, Subdivisió: Rodophytina, Classe: Florideophyceae, Subclasse: Corallinophycidae, Ordre: Corallinales, Família: Corallinaceae, Subfamília: Amphiroideae, Gènere: Amphiroa

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB