Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 17. Eriçons i cogombres » Holothuria forskali es / en

Nom científic: Holothuria forskali

Delle Chiaje, 1823

Nom comú: Cat: Pitxota negre, Cogombre de mar negre; Cast: Cohombro de mar negro; Fr: Boudin de mer noir; Eng: Sea cucumber

Grup: 17. Eriçons i cogombres

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Dels 3 als 70 m

Mides: Fins a 25 cm de longitud i 5 cm d'ample

Com és?

Cos cilíndric, en un extrem es troba la boca i a l'altre l'anus. A la boca té una corona de tentacles ramificats. Amb 3 fileres de peus ambulacrals a la part ventral, distribuïts irregularment i amb ventoses. Mesura fins a 25 cm de longitud, amb un ample de 5 cm. Amb tubs de Cuvier. Pell no tan robusta com la d'Holothuria tubulosa, gruixuda i tova. En general de color negre amarronat, amb els extrems de les seves nombroses papil·les de color blanc, i de vegades motejada de groc per la cara inferior. De color marró o groguenc a la zona ventral.

 

On viu?

Viu a fons sorrencs i rocosos, així com a praderies d'algues. Al Mediterrani, per la zona atlàntica europea, inclòs el sud de les costes de la zona occidental britànica. Profunditat de 3 fins als 70 metres.

 

Com s'alimenta?

S'alimenten de petits organismes que són ingerits o absorbits al mateix temps que la sorra. L'alimentació és sedimentívora, de manera que ingereix gran quantitat de sorra i un cop aprofitada la matèria orgànica que conté, expulsa la resta per l'anus en forma de cordons arenosos envoltats per una fina capa de mucosa intestinal.

 

Com es reprodueix?

Sexes separats, encara que no hi ha dimorfisme sexual (la morfologia dels mascles i femelles és molt similar). Al final de l'estiu, realitza migracions per dur a terme la posta en aigües superficials, on és possible veure la posició típica de la posta; els animals alçats gairebé del tot, d'aquesta forma es llancen les cèl·lules germinals, en forma de núvols tènues de color blanc, com més lluny possible.

 

Es pot confondre?

Els exemplars que són de color marró es poden confondre amb Holothuria tubulosa, encara que aquest no té òrgans de Cuvier, al contrari que Holothuria forskali, que els expulsa amb gran rapidesa al ser excitat (són blancs i enganxosos).

 

Curiositats

· Els exemplars que viuen a major profunditat tenen el cos més clar.

· Els juvenils són de color groc i, a mesura que creixen, van adquirint la tonalitat fosca dels adults.

· Pot expulsar per l'anus els òrgans de Cuvier, que són uns filaments de color blanc i molt enganxifosos; també pot expulsar tot el tub digestiu i després regenerar-lo. Totes dues tècniques són sistemes de defensa.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Classe: Holothuroidea, Ordre: Aspidochirotida, Família: Holothuriidae, Gènere: Holothuria

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB