» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Velella velella es / en

Nom científic: Velella velella

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Barqueta de Sant Pere; Cas: Velero; Ang: By-the-wind-sailor; Fr: Barque de Saint Pierre, Vellèle; Al: Segelqualle

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: A superfície

Mides: Fins a 7cm

Com és?

Tot i la seva aparença no és una medusa sinó una colònia de pòlips especialitzats. Estan units a un disc cartilaginós, amb una vela triangular o semicircular, rígida i també cartilaginosa. Tot el conjunt forma una espècie de balsa flotant de forma oval. El color de la colònia varia del blau clar al blau fosc. La vela és perpendicular al disc i generalment orientada cap a l’esquerra, respecte l’eix central del disc. Aquesta li permet desplaçar-se pel vent i a més presenta detalls sinuosos. Sota el disc, trobarem un únic pòlip nutricional amb una boca al extrem terminal, envoltat per una filera circular externa de pòlips urticants, utilitzats per a la defensa i la nutrició de la colònia. També presenta diverses fileres circulars de pòlips reproductors de petit tamany (2-3 cm). La forma de medusa és molt petita i té tan sols uns tres centímetres de tamany.

 

On viu?

Flota a la superfície del mar, que també s'anomena plèuston, la interfase entre aigua i aire. Viu en solitari, encara que també pot formar grups. És una medusa cosmopolita, de mars temperats i tropicals, que viu en alta mar, encara que el vent i la marea pot arrastrar-la fins a la costa en grans quantitats, que es quan la podem trobar en grans quantitats damunt la sorra.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de zooplàncton, que captura amb els tentacles dels pòlips especialitzats.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie posseeix alternança de generacions. La part flotant constitueix la generació poliploide, que dona origen a petites meduses nedadores, acampanades i sexuades. Aquestes quan arriben a la maduresa sexual es fixen al fons marí i alliberen les cèl·lules sexuals. Aquestes gàmetes, al fusionar-se formen un petit pòlip que, degut als seus cúmuls de lípids, puja a la superfície per acabar formant una nova colònia.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Physalia physalis, encara que aquesta no té una vela triangular sinó un flotador ple de gas i sol ser molt més gran. Els seus pòlips presenten tentacles molt més llargs i molt més urticants. També la podem confondre amb Porpita porpita, tot i que tampoc presenta vela per sobre del flotador.

 

Curiositats

· La vela que té a la part superior té un angle de 40º a 45º respecte el seu eix vertical.

· En tots els elements de la colònia hi ha algues simbionts (zooxantel·les).

· Tot i que és urticant, no afecta a l’home.

 

Taxonomia

Filum: Cnidaria, Classe: Hydrozoa, Subclasse: Anthoathecata, Subordre: Capitata, Família: Porpitidae, Gènere: Velella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB