Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Diplodus annularis es / en

Nom científic: Diplodus annularis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cast: Raspallón

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en praderia

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Normalment 18 cm, màxim 25 cm.

Com és ?

És el més petit del gènere dels Diplodus sp. Té el cos comprimit, amb forma ovalada i la boca una mica prominent, tot i que els llavis són fins. La seva característica inconfusible és la taca negra que té al peduncle caudal (inici de la “cua”), amb forma d’anell (envolta el cos). Els adults són platejats, i les aletes pèlviques solen tenir un lleuger color groguenc. Els individus joves poden tenir cinc franges fosques transversals als laterals.

 

On viu?

Se’l pot trobar tant en fons rocosos com en prats de fanerògames. En estat juvenil són gregaris i quan són adults viuen de manera solitària, o aparellats de dos en dos. La seva distribució és principalment l’est del Mediterrani i la costa Atlàntica d’Espanya. Al Mar Cantàbric, la costa atlàntica africana, Madeira, Canàries, i l’oest del Mediterrani (fins al Mar Negre), se’l pot trobar, però és més rar de veure.

 

Com s’alimenta ?

És una espècie depredadora. S’alimenta d’anèl·lids (cucs), crustacis, equinoderms, mol·luscs, hidrozous i altres peixos més petits.

 

Com es reprodueix ?

Aquesta espècie pot tenir sexes separats o ser hermafrodita proteràndrica, és a dir, cada individu té aparell reproductor masculí i femení (hermafrodita), i primer es comporta com un mascle i després com una femella (proteràndric). La durada de cada sexe depèn de l’edat i de la biologia de poblacions de l’espècie. Arriben a la maduresa sexual quan tenen un any de vida, i l’època reproductora és principalment d’abril a maig.

 

Es pot confondre ?

Es pot confondre fàcilment amb Diplodus sargus, ja que aquesta espècie també presenta una taca negra al peduncle caudal. Diplodus sargus, però, presenta la taca en forma de sella de muntar i mai arriba a cobrir la part ventral del cos. També es pot confondre amb Diplodus bellottii: aquesta espècie té la taca del peduncle caudal com Diplodus sargus, i a més a més te una segona taca negra darrere del cap.

 

Curiositats

· En aquesta espècie s’ha descrit un comportament característic, en el qual, l’individu adopta una postura determinada i individus de l’espècie Syphodus melanocercus el desparasiten.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Clade: Craniata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Superclasse: Osteichthyes, Classe: Actinopterygii, Subclasse: Neopterygii, Infraclasse: Teleostei, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Percoidei, Superfamília: Percoidea, Família: Sparidae, Gènere: Diplodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB