Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Thalassoma pavo es / en

Nom científic: Thalassoma pavo

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Fadrí, donzella, grèvia, griva, guiula, llavió, lloro, vit d'en Gaona; Cast: Pez verde, fredi, Ang: Ornate wrasse, turkish wrasse Fr: Girelle paon, It: Donzella pavonina, Al: Meerpfau

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 25 cm

Com és?

El seu cos és allargat, comprimit i esvelt. Posseeix un cap ovalat, afilat i absent d'escates. El seu musell és curt amb boca curta, terminal i amb llavis gruixuts. L'aleta dorsal és bastant extensa. La aleta caudal està truncada en els individus joves, però és semilunar i amb lòbuls allargats en els adults. És una espècie dicromàtica permanent. Les femelles són de color verd fosc amb una línia vertical fosca en cada escata i cinc bandes verticals blavoses. El cap està jaspiat de blau. Les aletes tenen franges longitudinals blaves, roses i marrons. Els mascles en canvi tenen el cap vermell fosc jaspiat de blau celeste. Just darrere de la pectoral hi ha una banda vertical blava, amb vermell als costats, que s'estén de l'aleta dorsal al ventre. Les aletes estan llistades de blau, negre i vermell. Posseeix l'aleta caudal llunada amb lòbuls allargats. El seu cap és jaspiada de color blau.

 

On viu?

És una espècie bentònica, litoral i abundant en fons rocosos succints o prades de Posidonia oceanica ((L.) Delile, 1813). Viu entre els 0 i 20 metres. Pot arribar a 25 cm de llarg. Normalment entre 15 i 20 cm. Mediterrani (només en les regions més meridionals i càlides), Atlàntic oriental des de Portugal fins al Congo. Atlàntic Est: Des de Portugal al sud de Cap López, Gabon i les illes Açores, Madeira, Illes Canàries i Gabon. Molt abundant en les Balears.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de petits mol·luscs i crustacis.

 

Com es reprodueix?

És una espècie termòfila i hermafrodita. Hi ha mascles primaris nascuts com a tals, femelles i mascles terminals (femelles convertides en mascles) que són els dominants. La seva reproducció té lloc entre juny i juliol. Els ous són pelàgics, de manera que no hi ha cures parentals. Els joves, les femelles i els mascles primaris solen formar grups petits. Els mascles grans secundaris són solitaris i defensen gelosament el seu territori sobretot a l'època de fressa.

 

Es pot confondre?

Com que té uns colors tan vius i tan diferents de la resta dels peixos que es troben al Mediterrani, és difícil arribar a una confusió.

 

Curiositats

· Té un escàs valor comercial. 

· La població es duplica en un temps mínim de 1,4-4,4 anys.

· És una espècie inofensiva.

· Es mou ràpidament a causa del frenètic moviment de les seves aletes pectorals.

· Cada vegada és més abundant a causa del progressiu escalfament de l'aigua.

 

Taxonomia

Classe: Osteichthyes, Ordre: Perciformes, Família: Labridae, Gènere: Thalassoma

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB