Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Aiptasia diaphana es / en

Nom científic: Aiptasia diaphana

(Rapp, 1829)

Nom comú: Cast: Aiptasia amarilla; Eng: Glasrose, yellow aiptasia; It: Anemone diafano, aiptasia gialla; De: Glasrose, gelbe Aiptasie

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 2 m

Mides: Altura de 3-4 cm, disc oral de 3 cm de diàmetre

Com és?

És de color crema-groguenc amb una alçada de 3 a 4 centímetres. Té un disc oral transparent de 3 cm de diàmetre sobre el substrat, la columna llisa i una corona de tentacles, habitualment uns 80-96, tot i que pot arribar fins a 160. Aquests tentacles són acabats en punta, de color gris i translúcids per la seva base; mesuren fins a 4 cm i són de color variable. Estan disposats a la perifèria del disc oral en quatre o cinc fileres circulars. Rarament solitari, pot formar colònies de diversos centenars d'individus que poden cobrir grans superfícies. Generalment va associada amb algues simbiòtiques fotòfiles o zooxanthel·les.


On viu?

És freqüent al litoral. Viu a llocs poc profunds a 1 o 2 metres de profunditat. Bastant comú a moltes costes rocoses de la Mediterrània, l'Atlàntic oriental i el mar Roig.

 

Com s'alimenta?

Estén els tentacles per capturar petits peixos, crustacis o altres partícules comestibles que floten per l'aigua. 

 

Com es reprodueix?

Hi ha sexes separats i és ovípara. També poden tenir reproducció asexual per divisió de la columna.


Es pot confondre?

Es pot confondre amb Aiptasia mutabilis que és de talla més gran (10 cm), és solitària i té tentacles més espessos i més translúcids, finament cisellats per blanc. També es pot confondre amb Anemonia viridis, però l'envergadura d'aquesta pot arribar als 20 cm, els seus tentacles són verds no translúcids i les extremitats de vegades són roses. Finalment també es pot confondre amb Bunodactis verrucosa, que és una anemone de talla idèntica, però els seus tentacles translúcids són estriats d'anells transversals. A més té berrugues clares al peu, al contrari que Aiptasia diaphana que no en té.

 

Curiositats

· Podeu fer la regeneració completa d'un nou disc oral i tentacles de manera ràpida: manteniu-la de set a deu dies a 20 ºC.

· Pot estar exposada a canvis considerables de la presió osmòtica.

· Colonitza els substrats durs dels petits fons rocosos i adora els ports i les zones on la qualitat de l'aigua és mediocre o carregada (llacunes).

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Ordre: Actiniaria, Família: Aiptasiidae, Gènere: Aiptasia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB