» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Anèmones » Cereus pedunculatus es / en

Nom científic: Cereus pedunculatus

(Pennant, 1777)

Nom comú: Cast: Actinia solar, Eng: Daisy anemone; Fr: Anémone solaire; It: Anemone margherita, De: Sonnenrose, Seemannsliebchen

Grup: 08. Cnidaris - Anèmones

Tipus paisatge: Immersió en sorra

Fondària:

Mides: Fins a 12cm de diàmetre, alçada fins a 10cm

Com és?

Cereus pedunculatus és una anemone de 10-12 centímetres de diàmetre, de forma aplanada i de coloració variable (pot ser verda, groga, ataronjada…) sovint d’acord amb la zona a on es troba. És blanca a les zones no il·luminades perquè les algues simbiòtiques (zooxanthelles) susceptibles de donar-li color no disposen de llum que els hi atorgui pigmentació. El peu es troba fermament fixat sobre un substrat i la columna està, sovint, enfonsada als sediments. La columna pot arribar a mesurar aproximadament 10cm. Cereus pedunculatus es retracta si se la toca o si la llum es massa intensa. La vora és sovint ondulada. El disc bucal mesura al voltant de 6cm i generalment està envoltat de 8 (però de vegades més) corones de tentacles curts (2cm). La coberta té unes berrugues blanquinoses que són visibles només si l’anèmona està retreta.

 

On viu?

Es tracta d’una espècie comú al sud i les costes occidentals de les Illes Britàniques, al voltant de tot el sud-est europeu i en el Mediterrani.

 

Com es reprodueix?

Hi ha uns individus hermafrodites i d’altres sexualment diferenciats (mascles i femelles). Es reprodueix mitjançant ous, però també ho pot fer mitjançant viviparitat.

 

Es pot confondre?

No hi ha espècies semblants, però la coloració tan extensa de Cereus pedunculatus, propera a la de certes anemones (Sagartia, per exemple) pot portar a confusions. La corona d’aquestes últimes té menys tentacles, caràcter clau per la seva diferenciació. A més, el peu de Cereus pedunculatus presenta una forma en trompeta molt característica.

Curiositats

· Cereus pedunculatus conté i protegeix algues simbiòtiques (zooxanthelles), que fabriquen substàncies nutritives de las que en treu profit.

· Cereus pedunculatus és un macròfag depredador nocturn.

· Els tentacles estan proveïts de cèl·lules urticants (cnidoblasts) que contenen càpsules amb forma d’arpons (nematocists o cnidocists) capaços d’injectar un verí.

Taxonomia

Filum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actinaria, Subordre: Nyantheae Thenaria, Família: Sagartiidae, Gènere: Cereus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB